Uuring: õnn peitub väikeste asjade väärtustamises

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uurija on veendunud, et õnne valem on lihtsate, kuid positiivseid emotsioone pakkuvate argihetkede märkamine ja väärtustamine
USA uurija on veendunud, et õnne valem on lihtsate, kuid positiivseid emotsioone pakkuvate argihetkede märkamine ja väärtustamine Foto: Caro / Teich
Värskest uuringust selgub, et iga päev väikeste asjade üle rõõmustamine kasvatab üldist eluga rahulolu ja annab jõudu raskete aegade üle elamiseks.

Uuringus osales 86 vabatahtlikku, kes märkisid kuu aja jooksul iga päev üles oma emotsioonid, kirjutab Healthday.

«Iga päev selliste raportite saamine aitas meil tundeid täpsemalt määratleda ja emotsionaalseid tõuse ning mõõnu jälgida,» sõnas uuringu autor, Põhja-Carolina ülikooli psühholoogiaprofessor Barbara Fredrickson.

«See uuring näitab, et kui tahate õnnelik olla, peaksite keskenduma väikestele argistele hetkedele ja endas positiivsete emotsioonide kogemise oskust arendama,» sõnas professor.

«Need väikesed hetked lasevad headel emotsioonidel õitsele puhkeda ja see aitab teil avatumaks muutuda. Avatus aga aitab luua vundamendi, mille abil suudame stressi ja ebaõnne paremini taluda, depressiooniga võidelda ja edasi areneda,» kirjeldas Fredrickson.

Psühholoogiaprofessor lisas, et üldise õnne suurendamiseks pole vaja kogeda tugevaid positiivseid emotsioone. Keskmisest õnnelikumad olid ka need osalejad, kelle elus leidus rõõmu pakkuvaid hetki keskmiselt, kuid stabiilselt. Sel juhul ei suutnud üldist heaolu rikkuda ka see, kui osalejate päevades negatiivseid emotsioone ette tuli.

Fredrickson rõhutas, et õnnelik olemiseks on vaja väikseid positiivseid tundeid tekitavaid momente ehk mikrohetki märgata ja neile keskenduda.

«Sageli oleme nii tugevalt tulevikule ja minevikule keskendunud, et oleme pimedad end juba ümbritseva headuse suhtes, olgu selleks siis ilus vaade aknast või teiste inimeste lahked teod,» rääkis professor.

«Suurematele küsimustele keskendumisest parem lähenemine on olla avatud ja paindlik ning hinnata kõike head, mida te oma igapäevases keskkonnas leiate,» lõpetas Fredrickson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles