Ministeerium: seaduslik puskariajamine soodustaks joomarlust

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigne alkoholitarbimine on suur probleem.
Liigne alkoholitarbimine on suur probleem. Foto: Toomas Huik.

Sotsiaalministeerium leiab, et kodus väikeses mahus kange alkoholi tootmise lubamine ainult süvendaks Eestis niigi suurt alkoholi tarbimist.

«Seadustades kodus aetud kange alkoholi valmistamise ja müümise, soodustame niigi suurt alkoholitarbimist,» teatas sotsiaalministeerium vastuseks küsimusele, kas väiketootmises võiks olla lubatud piiritusjookide nagu setu handsa ajamine.

«Kodusel teel valmistatud alkohoolsete toodete valmistamistingimusi ja kvaliteeti on raske hinnata, puudub kvaliteedi järelvalve, mistõttu võivad suureneda alkoholimürgistuse juhud ning teised tervisekahjud,» selgitati ministeeriumist.

«Eesti kuulub enim alkoholi tarbivate riikide hulka ning alkoholist tingitud kahjud on seetõttu ulatuslikud,» põhjendas ministeerium seisukohta tervishoiu aspektiga.

Pressiesindaja vahendusel edastatud teates meenutatakse, et alkoholist tingitud kahjude ulatust võimendab tarbimiskultuur, mis soodustab korraga suurte alkoholikoguste tarbimist, seetõttu on ka seos alkoholitarbimise ning õnnetuste ja vägivalla vahel suur.

Üheks alkoholi tarbimise vähendamise meetmeks on alkohoolsete jookide kättesaadavuse piiramine, rõhutab sotsiaalministeerium.

Ministeerium ei olnud nõus puskariajamist väiketootmiseks pidama: «Kui keegi toodab alkoholi väikestes kogustes, siis tuleb seda teha vastavalt kõikidele nõuetele ja legaliseerida ka oma tegevus. Kehtivad nõuded tootmisele ja käitlemisele ongi selleks, et tagada müüdava kauba kvaliteet ning ohutus tervisele.»

Alkoholi legaalne käitlemine eeldab toote registreerimist riiklikus alkoholiregistris vastavalt õigusaktides sätestatud korras, see tähendab, et kogu käideldav alkohol on registreeritud, vastab alkoholi määratlemise, kirjeldamise ja müügiks esitlemise nõuetele ning kange alkohol peab olema maksumärgistatud, rõhutas sotsiaalministeerium.

Idee legaliseerida teatud tingimustel kodune kange alkoholi valmistamine kerkis üles riigikogu rahanduskomisjonis ning leidis ka põllumajandusministri toe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles