Traumapunkti arst viskas patsiendi passi prügikasti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsin /Õhtuleht

Pühapäeval viskas Ida-Viru keskhaigla traumapunktis tööl olnud ortopeed Eiki Strauss alaealise patsiendi Eesti passi prügikasti. Haigla lõpetas arstiga töösuhte.

«Ida-Viru keskhaigla kahjuks ei ole suuteline absoluutselt välistama ja ära hoidma mõne arsti, meditsiinitöötaja või muu teenistuse esindaja sobimatut käitumist,» kommenteeris vahejuhtumit haigla ülemarst doktor Kaljo Mitt. Miti sõnul vabandavad nad alaealise patsiendi, tema vanemate ja kõigi teiste isikute ees, keda doktor Straussi sobimatu käitumine solvas.

«Arst on oma käitumisega oluliselt kahjustanud usaldust haigla vastu ning käitunud sobimatult Eesti passiga. Me ei saa lubada arstil töötamist jätkata,» lisas ülemarst.

Koos arstiga vastuvõt ajal töötanud meditsiiniõde võttis passi prügikastist välja ja andis selle omanikule tagasi.

Ida-Viru keskhaigla ülemarsti Kaljo Miti sõnul põhjendas ortopeed seletuskirjas oma käitumist keeleseadusega. «Patisent oli venekeelne nagu enamik Ida-Viru inimesi,» sõnas ülemarst.

ERR uudiste andmetel ei suutnud nooruke patsient oma kaebusi eesti keeles selgitada, mille peale Strauss ärritus ning viskas patsiendi passi prügikasti. 

«Hea on see, et ta andis patsiendile adekvaatse ravi, aga halb on see, et ta ei pidanud kinni meie haiglas kehtivast klienditeeninduse standardist,» tõdes haiglajuht.

Ülemarsti sõnul lõpetas ortopeed mõne aasta eest residentuuri ja ta põhitöökoht on kliinikumis ning traumapunktis käib ta lisa teenimas.

Ülemarst kinnitas, et temani pole jõudnud infot, et ortopeedil oleks varem patsientidega suhtlemisel probleeme olnud.

Mis haiglas eile täpselt juhtus, ei soostunud raviasutuse pressiesindaja Koit Luus rääkima.

«Kuidas sellised kahetsusväärsed juhtumid tekivad, kõik on stressis, keegi teeb mingi sellise liigutuse, mis stressi suurendab või õli tulle valab. Ma arvan, et on parem kui me seda üksikasjaliselt ei kirjelda,» ütles Luus Postimees.ee'le.

Täna lõpetas haigla ligi aasta tööl olnud ortopeediga töölepingu.

Politsei soovitab kohtusse minna 

 «Kui dokumendi prügikasti viskamisega ei kaasnenud selle rikkumist, siis ei ole kirjeldatav tegu karistatav karistusseadustiku alusel,» teatas Põhja prefektuuri pressiesindaja Nelli Pello.

Pello sõnul pole politseile teada juhtumi üksikasjad, millest ajendatuna meedik sellise ebaeetilise teo toime pani. «Võib eeldada, et sellise teoga solvati passiomaniku inimväärikust ja kodanikul on võimalus pöörduda moraalse kahjuga tsiviilkohtusse,» lisas ta.

«Eesti passi solvamist võib võrrelda Eesti Vabariigi solvamisega - mitte ükski Eesti riiki ja endast lugupidav inimene ei hakka ükskõik mis põhjusel teotama,» kommenteeris Ida-Viru keskhaiglas toimunud vahejuhtumit venekeelsele Postimehele endine siseminister Jüri Pihl.

14-aastase Dmitri ema sõnul olevat arst jalatraumaga nooruki käest eesti keeles küsinud, mis tal juhtus, teatab Vene uudisteportaal RIA Novosti. Kui teismeline vastas arstile vene keeles, võttis arst väidetavalt noormehe Eesti passi ja viskas selle prügikasti, öeldes, et sellist passi pole vaja teismelisele, kui ta eesti keelt ei oska. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles