Rinnavähi ennetamine on ka naiste endi kätes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähi ennetamise kampaania toetuseks on Austraalia hokinaiskond üleni roosasse riietunud.
Rinnavähi ennetamise kampaania toetuseks on Austraalia hokinaiskond üleni roosasse riietunud. Foto: AFP / Scanpix

Neljal juhul kümnest oleks võimalik rinnavähki ennetada, kui naised tavalisest enam oma eluviisidele tähelepanu pööraksid.


Maailma Vähiuuringute Fondi (WCFR) ja ja Londoni kuningliku kolledži koostöös on valminud ulatuslik uuring, mis käsitleb eluviiside ja rinnavähi omavahelist seost, kirjutab Telegraph.

Selgub, et piisab vaid mõnest lihtsast muudatusest igapäevaelus, et vähiriski vähendada. Juues vähem alkoholi, tehes rohkem sporti ja hoides kehakaalu normi piires on rinnavähki haigestumise oht tunduvalt väiksem.

Teadlaste sõnul võiks ainuüksi nende lihtsate muutuste abil vähendada rinnavähki haigestunute arvu rohkem kui 40 protsendi võrra.

Uuringule tuginedes on Maailma Vähiuuringute Fondil naistele järgmised soovitused:

• püsi nii kerges kaalus kui võimalik, kuid ära lase sel langeda alla normi
• tee sporti või liigu aktiivselt vähemalt 30 minutit päevas
• vähenda tarbitavat alkoholikogust (lubatud on nn üks drink päevas)
• toida last rinnaga vähemalt kuus kuud.

Tervislikud eluviisid ei saa küll garanteerida, et naine rinnavähki üldse ei haigestu, kuid vähemalt on ta ise teinud kõik, et seda ei juhtuks.

Lisaks eluviiside jälgimisele tuleks naistel kindlasti osaleda rinnavähi sõeluuringutes ning hoida silma peal võimalikel haigussümptomitel. Nõnda on võimalik rinnavähki varakult avastada ja ka selle ravi kulgeb edukamalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles