Vaher: vanus 18 seksimise alampiiriks on liiga range

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher ütles, et täiskasvanu seksuaalpartneri lubatud vanuse tõstmist 14. eluaastalt 15. peale on arutatud, kuid 18 oleks liiga range.


«18. eluaastat ei ole isegi olnud laua peal. See on ikkagi väga range ja tähendab sisuliselt seda, et alaealisel pole seksuaalvahekorda võimalik lubada,» ütles Vaher. «Ka näiteks 17-aastased isikud ei saaks siis seksuaalvahekorda astuda enne, kui nad on 18 saanud, sest see oleks kriminaalkorras karistatav.»

Vaher ütles, et õiguskomisjonis on seda teemat arutatud ning korraldatud ka laiemaid ümarlaudu, kus esindatud nii noored, lapsevanemad, lastekaitsjad, erinevad ministeeriumid kui õiguskantsler. «Selle eesmärgiks oli arutada plusse ja miinuseid vanusepiiri tõstmisel 14. eluaastalt 15-le.»

Vaher nentis, et üks asi on alaealise ja täiskasvanu seksuaalsuhe, teine aga alaealiste omavaheline läbikäimine. «Arutelu käib erinevate ekspertide vahel ning me vajame täiendavaid analüüse ja põhjendusi,» ütles Vaher seksimise vanusepiiri tõstmise võimalikkuse kohta.

Vaher ütles, et õiguskomisjon algatatud eelnõus karmistada karistusi pedofiilidele seksuaalvahekorra lubatud vanusepiiri muutmist ei sätestata. See on tema sõnul karistusseadustiku teema.

Täiskasvanu seksuaalvahekord 14-aastasega, kui sellega ei kaasne vägivalda ja ärakasutamist, on seaduse silmis aktsepteeritud alates 2002. aastast, mil hakkas kehtima karistusseadustiku uus variant. Varem oli keelatud vahekord alla 16-aastasega.

Eile esitletud ÜRO laste väärkohtlemise teemalises raportis toodi Eesti kitsaskohana välja, et laste seksuaalse enesemääramise vanusepiir ei tohiks olla alla 18 eluaasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles