Moeshow - kas alakaaluliste naiste väljapanek?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modell Londoni moenädala laval
Modell Londoni moenädala laval Foto: PA Wire / SCANPIX

Nii glamuursed moeetendused kui äärmuslikke dieedinippe jagavad internetiküljed propageerivad söömishäireid, on psühhiaatrid veendunud.


Briti Kuninglik Psühhiaatrite Kolledž hoiatab, et on viimane aeg midagi ette võtta veebilehtedega, mis söömishäireid promovad, kirjutab Telegraph.

«Pro-ana» ehk anoreksia pooldajate ning «pro-mia» ehk buliimia pooldajate internetiküljed jagavad noortele neidudele nõuandeid, kuidas üha rohkem kõhnuda, näidates samal ajal eeskujudena pilte ohtlikult alakaalulistest noortest naistest.

Sellised leheküljed propageerivad anoreksiat ja buliimiat kui elustiili valikuid, mitte kui tõsiseid psüühikahäireid, hoiatab professor Ulrike Schmidt, kelle igapäevatöö on seotud söömishäiretega.

Uuringud näitavad, et isegi tervislike eluviisidega noored naised lasevad end sarnastest veebikülgedest mõjutada. Täiesti normaalsed naised lähevad tujust ära, nende enesehinnang langeb ning rahulolematus oma kehaga suureneb.

Kolledži hinnangul pole senised meetmed piisavad, kaitsmaks lapsi ja noori kahjulike veebilehtede eest. Kindlasti oleks tarvis eraldi kampaaniat, mis nii laste kui vanemate teadlikkust selliste lehekülgede ohtlikkusest tõstaks.

Professor Schmidt lisab, et ka rahvusvahelised moeüritused, nagu näiteks äsja alanud Londoni moenädal on kui alakaaluliste naiste väljapanek.

Psühhiaatri sõnul on nad väga mures selle üle, et Londoni moenädalal ülesastuvate modellide tervist piisavalt ei kontrollita.

Kui lisada sinna töö keskkonnas, kus alakaalu peetakse normiks, on suhteliselt tõenäoline, et modellidel, kel juba on söömishäired välja kujunenud, puudub ka reaalne ülevaade oma tervislikust seisundist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles