Mähe perearst Vanda Kristjan: mina dividende ei võta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna perearstide seltsi juhi Vanda Kristjani sõnul tuleb tema Mähe perearstikeskus ots otsaga kokku, kuid erinevalt mõnest kolleegist pole ta endale dividende määranud.
Tallinna perearstide seltsi juhi Vanda Kristjani sõnul tuleb tema Mähe perearstikeskus ots otsaga kokku, kuid erinevalt mõnest kolleegist pole ta endale dividende määranud. Foto: Liis Treimann

Tallinna perearstide seltsi juht ja Mähe perearst Vanda Kristjan ütleb, et tema pole endale dividende võtnud, kolleegide tegevust keeldub ta aga hindamast.



Kui palju on teie nimistus praegu patsiente?


Natuke rohkem kui maksimaalselt lubatud ehk 2400 inimest. Mul on ka abiarst, õde ja registraator, muidu toime ei tuleks.



Teil on silt väljas, et ühe patsiendi jaoks on aega 15 minutit. Ega selle ajaga jõua vist suurt muud kui arvutist andmeid vaadata?


Jõuab küll. Kui perearst tunneb oma patsienti, siis saab kiiresti hakkama. Vahel saab lisaks ka õde inimest nõustada.



Teil on auto kasutada, mitu koduvisiiti on teil näiteks täna (eile – toim)?


Lähen ühe vanainimese juurde, kes ise ei jõua vastuvõtule tulla. Mul on kasutada Citroën C3, mis ei ole kallis auto. Lisaks koduvisiitidele käin autoga vaktsiine ja retsepte toomas, viin kirju postkontorisse jmt.



Palju dividende olete välja võtnud?


Üheksa aasta jooksul mitte kordagi. Töötan üksi ja mul kulub kõik ära.



Eelmisel aastal maksid kolm ühe Tallinna perearstikeskuse arsti endale dividendideks 1,4 miljonit krooni. Kust neil see raha tekkis?


Mina ei oska seda kommenteerida.



Kas osa uuringuid, mis pearaha sees, saab jätta tegemata?


Pearaha sees on vaid vere- ja uriinianalüüs. Need ei ole nii kallid, et tegemata jäetaks. Küll aga peab analüüsi tegemine olema põhjendatud.



Perearstid saavad kokku hoida õe pealt, jättes selle palkamata või jagades üht mitme peale.


Pereõde ei pea tingimata arsti juures istuma ja sekretäri mängima: ta on iseseisvalt töötav tervishoiuteenuse osutaja, kes teeb protseduure ja nõustab. Iga perearsti kohta peab olema üks täiskohaga töötav õde.



Kui pikk on perearsti tööpäev, kas neli tundi?


Vastuvõtt kestab neli tundi, sageli läheb kauem. Lisaks näost näkku vestlusele tuleb tutvuda analüüside vastustega, korrigeerida ravi, vormistada puudeid, väljastada saatekirju, vastata telefonile ja vormistada haiguslugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles