Rasedana antidepressantide pruukimine ohustab beebi südant

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poisse sündis veebruaris 67 ja tüdrukuid 88.
Poisse sündis veebruaris 67 ja tüdrukuid 88. Foto: SCANPIX
Taani uurijad leidsid, et lastel, kelle emad raseduse algul antidepressante kasutavad, esineb keskmisest sagedamini kaasasündinud südamerikkeid.

Eriti puudutab see Prozaci, Zolofti ja Celexa nime all turustatavaid antidepressante, vahendab Reuters.

Ehkki enamik antidepressante tarvitanud emade lastest sünnib südamerikketa, on südamehädade käes kannatajaid nende seas siiski keskmisest kaks korda rohkem.

Uuringu viisid läbi Taanis asuva Aarhusi ülikooli teadlased ning selles osales ligi pool miljonit Taani last, kes sündisid ajavahemikus 1996-2003 aastani.

Selgus, et kuni raseduse 112. päevani antidepressante tarvitanud emade lastel esines üht teatud tüüpi südameriket keskmisest poole sagedamini.

Zoloftit kasutanute lastel oli südamerikkega sündimise risk seejuures kolm, Celexa kasutajatel aga veidi enam kui kaks korda keskmisest suurem. Korraga mitme antidepressandi kasutamine kasvatas lapse südamerikke ohu koguni viiekordseks.

Samas oli südamerikkega laste koguarv siiski väike – tuhandest antidepressante mitte kasutanud naisest sünnitas haige südamega lapse neli, üht depressiooniravimit võtnutest aga kaheksa naist. Raseduse ajal korraga mitut antidepressanti kasutanud emade puhul sündis südamerikkega kakskümmend last tuhandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles