Maag: Jänksi kohukeses pole transrasvhappeid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jänksi kohuke.
Jänksi kohuke. Foto: Liis Treimann

Tänase Postimehe artikli «Kommipakist alanud vastasseisu tagamaad» raames ilmunud Evelin Ilvese kirjas sisalduv väide, et Jänksi kohuke sisaldab transrasvhappeid, ei vasta tõele, kinnitab Maag Piimatööstuse AS.

Maag Piimatööstuse juhataja Valdis Noppeli sõnul on nimetatud väide alusetu ja ei tugine tegelikele faktidele, vahendas ettevõtte pressiesindaja.

«Maag Piimatööstuse toodete Jänksi kaubamärki kandvad kohukesed ei sisalda mingil juhul transrasvhappeid, vaid vastupidi – tervislikke piimarasvu.»

Piimatööstus kinnitab, et Jänksi kohukesed ei ole kunagi sisaldanud ega sisalda ka praegu taimerasvu, vaid toodetakse alati kvaliteetsest piimarasvast. Kohukeste glasuuris kasutatakse tootja väitel transrasvhapete vabasid hüdrogeenimata taimerasvu.

«Taimerasv ei tähenda automaatselt transrasvhappeid ning on oluline, et seda vahet tehtaks,» kinnitas Noppel.

Seetõttu on ebaõige ja alusetu kasutada Jänksi kohukeste puhul mõistet «dessert», nagu kirja autor Ilves arvab, sest kokkuleppeliselt rakendatakse seda toodete puhul, mille põhisegus sisalduvad taimerasvad.

Ka peab Maag Piimatööstus alusetuks arvamust, justkui ei esitaks tootjad oma pakenditel õigeid andmeid ja räägiksid «musta valgeks».

«Kogu toiduainetetööstus on reguleeritud erinevate seaduste ja väga põhjalike regulatsioonidega ning on välistatud, et Maag Piimatööstuse tooted või
nende pakenditel olev tekst ei vasta sellele,» rõhutas Valdis Noppel.

Ta lisas, et kahtlemata kehtib see ka Jänksi kohukeste kohta.

Postimehe ajakirjanik Priit Pullerits avaldas täna nn kommiskandaali tagamaade selgituseks oma kirjavahetuse Evelin Ilvesega. Ühes kirjas ütleb Evelin Ilves muu hulgas: «Kas teate näiteks, et kohukesed - mille sihtgrupp on ka lapsed - ei tohi sisaldada transrasvu, vaid glasuuris võib natuke olla. Kui paned transrasvad sisse, pead selle nimetama «desserdiks». Mida tegid tootjad? Minge kaege «dessertide» turgu - ka JÄNKS on muuseas dessert! Mis sest, et näeb välja nagu kohuke. Minu jaoks on see samasugune petmine, nagu õllepudelisse kalja villimine, rääkigu tootjad kuitahes palju musta valgeks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles