Uuring: rasvumine vähendab suitsiidiriski

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
USA uurijad leidsid, et mida rohkem on kogukonnas rasvunud inimesi, seda vähem tehakse seal enesetappe.

Harvardi meditsiinikooli uurija Kenneth J. Mukamal uuris aastatel 2004-2005 USAs tehtud enesetappe ja võrdles neid tõsiselt ülekaaluliste inimeste arvuga antud piirkonnas, vahendab Reuters.

Keskmiselt kannatas rasvumise käes neljandik uuritavatest ning enesetappude arv 100 000 inimese kohta oli 12.

Neid näitajaid osariikide lõikes võrreldes selgus aga, et mida rohkem oli antud piirkonnas väga ülekaalulisi inimesi, seda vähem tehti seal suitsiide. Rasvunute arvu kolmeprotsendiline tõus tähendas, et 100 000 inimese kohta tehti kolm enesetappu vähem.

Osariikides, mille elanikkond oli keskmisest rasvunud, oli ka rohkem relvaomanikke ja suitsetajaid ning seal elavatel inimestel oli keskmisest madalam haridustase ja sissetulek.

Mukamal pakkus välja ka mõned põhjused, miks ülekaalulised inimesed harvem enesetappe sooritavad. Näiteks arvab ta, et nende katsed end mürgitada õnnestuvad normaalkaalus inimestest harvem, kuna suurema kehakaalu korral on suitsiidiks tarvis suuremaid doose. Samuti oletas uurija, et ka enda üles poomiseks ettevalmistuste tegemine võib rasvunud inimeste jaoks liiga «koormav ja ebamugav» olla.

Ometi rõhutas Mukamal, et rasvumise negatiivsed küljed kaaluvad sellega kaasneda võiva väiksema suitsiidiriski igal juhul üles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles