E-sigaretis peituvad ohud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja seadis oma elu ohtu kahel korral järjest.
Suitsetaja seadis oma elu ohtu kahel korral järjest. Foto: Reuters / Scanpix.

Tubakaeksperdi Andrus Lipandi sõnul peitub e-sigareti jõulisel turuletulekul mitmeid ohtusid, sest juba on müügile tulnud sinna sobivad nikotiinikapslid, mis on tervistkahjustavad.

Reklaam ütleb, et e-sigaret ei sisalda tõrva, tuld, mürgiseid aineid ega vingugaasi. «Aga kui püütakse väita, et siin on tegemist ainult mänguasjaga, siis andke andeks, mina seda ei usu, sest tootja on ise öelnud, et ei ole seda mõelnud suitsetamisest loobumisest, vaid selle jätkamiseks,» sõnas Lipand.

Tema sõnul pannakse e-sigaretti kapslid, mis võivad sisaldada nikotiini või mitmesuguste taimede segusid.

«Eesti seadused ütlevad, et ravimiamet peab neid kapsleid ravimiks ning seetõttu saab turustada ainult e-sigaretti, mis ei sisalda nikotiini. Mul tekib küsimus, mis asi see siis on? Kas see on ahvatlus noortele suitsetamiseks, sest on tehtud nii kättesaadavaks - praegu saab sellise vidina kätte vaid 117 krooniga järelmaksuga, ehkki tegelikult maksab see üle tuhande krooni,» jätkas tubakaekspert.

«Teisalt kujutan ette, et meie seadusandlus on võimetu, sest tegu on elektroonilise riistapuuga, mida võid panna suhu nagu pliiatsi. Ja kui 10-aastane jõmpsikas võib koolitunni ajal närida pliiatsit, siis miks ta ei või seda närida?» sõnas Lipand.

Ohtu näeb ta selles, et kui teame, kuidas meil liigub keelatud huuletubakas, siis võib arvata, et samamoodi müüakse ka nikotiinikapsleid. «Kapsli puhul võid ise valida doosi ja jätkata suitsetamist ka seal, kus see on keelatud - avalikes kohtades kinnistes ruumides,» ütles ta.

Lipand tõi näite meilgi ajakirjandusse jõudnud juhtumist, kus öölokaalis tahtis turvamees suitsetajat välja tõsta, ent see ei õnnestunud, sest talle tehti selgeks, et e-sigaret pole tubakatoode. «Aga millist kapslit see sigaret sisaldas, ei ole väliselt võimalik kindlaks teha.»

Peale selle reklaamitakse tervisele suhteliselt kahjutuna veel vesipiipu, huuletubakat, herbaaltubakat ning orgaanilisi sigarette, millel kõigil on Lipandi sõnul siiski ohud olemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles