Õpilase tervisekontroll – kes teeb mida?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilaps.
Koolilaps. Foto: SCANPIX

SA Tallinna Koolitervishoid juhatuse esimees Kädi Lepp kirjutab «Julged hoolida» Facebooki lehel, et lapse arengut ja tervist mõjutavad kõige otsesemalt tema vahetu kasvukeskkond: kodu ja pere, kool ja sõbrad. Koolikeskkond võib osutuda tervist toetavaks, kuid võib põhjustada õpilastele nii kehaliste kui vaimsete tervisehäirete kujunemist või süvenemist.

Õpilase terviseseisund ja tema edasijõudmine koolis on tihedalt seotud. Et ennetada haigusi ja võimalikke tervisehäireid osutavad kooliõed kõikidele 7-19-aastastele õpilastele olenemata kooli tüübist koolitervishoiuteenust.

Mida tehakse koolis?

Kooliõe ülesandeks on muuhulgas ka regulaarsete tervisekontrollide läbiviimine I, III, VII, XI klasside õpilaste seas. Kooliõde kontrollib ja hindab õpilase kasvamist ja arengut, vererõhku ja rühti, sugulist arengut, nägemis- ja kuulmisteravust, naha- ja limaskestade seisundit ning terviskäitumist. Peale läbivaatust annab õde vajalikud soovitused. Õpilased võivad julgelt oma tervist puudutavate küsimustega pöörduda õe poole ka muul ajal, sest tervishoiusüsteemis töötav spetsialist oskab kindlasti nõustada ise või suunata vajaduse korral õpilast vastava spetsialisti poole. Ohumärkideks võivad olla väsimus, pea- või kõhuvalud, raskused uinumisel. Kui sul pole, keda usaldada ja kellele oma muredest rääkida, mine kooliõe juurde!

Nakkushaiguste ennetamiseks teostatakse koolis vaktsineerimisi riikliku immuniseerimiskava www.terviseamet.ee alusel. Kooliõde vaktsineerib õpilasi järgmiste nakkushaiguste vastu: B-viirushepatiit, difteeria, teetanus, poliomüeliit, leetrid, punetised, mumps, läkaköha.

Õpilaste läbivaatused ja vaktsineerimine toimub alaealise õpilase puhul lapsevanema kirjalikul nõusolekul. Kooliõe poolt kogutud terviseandmed kantakse üldisesse terviseinfosüsteemi, kuhu on ligipääs vaid tervishoiutöötajatel ning patsiendi portaali kaudu alaealise õpilase seaduslikul esindajal.

Lisaks koolile

Lisaks koolis läbiviidud ennetavatelke tervisekontrollidele tuleb kõikidel II, V ja IX klassi õpilastel käia ära ka oma perearsti juures, et veenduda organsüsteemide normaalse arengu ja kasvu kulgemises.

Lisaks regulaarsetele kontrollidele on oluline töö ja puhkuse tasakaal,  tervislik ja tasakaalustatud toitumine koos regulaarse kehalise aktiivsusega, mis toetavad õppimisvõimet ja igakülgset arengut.

Tasub meeles pidada, et haigustunnuste ilmnemisel peab õpilane jääma koju ning vajadusel pöörduma perearsti poole

Krooniliste haigustega lapsel olgu kaasas vajalikud ravimid, sest kooliõel on vaid vahendid esmaabiks.

Koolide tervishoiukabinettides töötavad õed vastavalt kindlaksmääratud tööajale tulenevalt kooli õpilaste arvust (600 õpilast/täiskohaga õde). Täpsem informatsioon koolitervishoiuteenuse osutamise kohta on koolide kodulehtedel. Tallinnas on koolitervishoiuteenuse osutajaks SA Tallinna Koolitervishoid, kelle info on kodulehel www.kth.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles