Lõpeta lapse peale karjumine - 10 nõuannet

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapse peale ei tasu häält tõsta - enamasti see ei aita.
Lapse peale ei tasu häält tõsta - enamasti see ei aita. Foto: Image Works / SCANPIX

Mudilaste peale karjumisest pole abi üheski olukorras, lõppkokkuvõttes on õnnetud nii lapsed kui sina ise. Kuidas halvast harjumusest lahti saada ning igas olukorras rahulikuks jääda, selle kohta annab nõu veebileht Alltombarn.se.


1. Enneta tülitekitavaid olukordi.

Kui sind ajab endast välja see, kuidas pisipõnn kõik asjad söögilaualt maha loobib, siis ära jäta tema käeulatusse midagi. Enneta olukorda - enne kui katus ära sõidab.


2. Vaata üle oma käitumismustrid.

Kas oled mingil ajahetkel eriti kergesti ärrituv ning kaotad kiiresti enesevalitsuse? Kui sa ei ole hommikuinimene ning kohvist ilmajäämine võib sind vihastada, siis palu oma partneril hommikul seni ise lapsega tegeleda, kuni sa kohvitassi taga üles oled ärganud.


3. Vähenda ootusi.

Kui kaotad tihti kannatuse ja muutud pahaseks, on see märk sellest, et sul on lastele liiga kõrged ootused seatud. Beebi ei suuda lõpmatult kaua turvahällis istuda ning pisemad lapsed väsivad poes käies kiiresti ja hakkavad jonnima. Kui püüad aru saada, mida sinu laps tegelikult jaksab ja milleks võimeline on, siis pääsed ka virinast ja jonnist.


4. Sosista.

Kõlab küll imelikult, kuid kui laps peab selleks, et sind kuulda, vait jääma, siis karjub ta tõepoolest vähem. Lisaks on sosistades praktiliselt võimatu kurja (ja hirmutavat) häält teha.


5. Ole strateegiline.

Kui lihtne poeskäik lõppeb alati nii sinu kui laste pisarate ja kisaga, siis muuda oma harjumusi. Võimaluse korral mine poodi üksinda või telli kaubad internetist.


6. Leia omale mantra.

Leia omale mingi sõna või fraas, mis aitab sul tähelepanu kõrvale juhtida ning tuletab ühtlasi meelde, et sinu laps ei püüa sind hulluks ajada, vaid on lihtsalt laps. Võid näiteks endamisi korrata: «Ta on ainult kahe-aastane, ta on ainult kahe-aastane...» .


7. Hangi stressipall.

Pehme pallikese pigistamine aitab vihapurskeid tagasi hoida.


8. Tee midagi füüsilist.

Vihastamise ja karjumise asemel on mõnikord tõepoolest mõistlik kas või kohapeal joosta ja hüpata - kuigi see tobe välja võib näha. Tänaval või poes ei ole see ehk nii hea mõte, kuid kodus võid seda nippi proovida küll.


9. Palu abi.

Väikelaste kasvatamine ongi raske ja väsitav. Kui avastad, et oled hakanud tihti häält tõstma, on tegu selge märgiga, et oled stressis. Mõtle, kuidas saaksid end lõdvestada ja koormust vähendada. Räägi oma partneriga, kutsu keegi appi lapsi hoidma, et saaksid end aeg-ajalt tuulutada ja laadida.


10. Mine toast välja.

Kui tunned, et saad kohe-kohe vihaseks, pane pisipõnn võrevoodisse või mänguaedikusse ning lahku toast mõneks minutiks. Siruta end ja lõdvesta lihased, nii mitu korda. Loe kümneni ning varsti tunned end palju rahulikumana.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles