Aeglasemalt kõndijaid ohustavad südamehädad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reipam samm teeb südamele head.
Reipam samm teeb südamele head. Foto: Caro / Scanpix

Aeglaselt kõndivad vanainimesed surevad kolm korda sagedamini südamehaigustesse, väidetakse värskes uuringus.



Prantsusmaal korraldatud uuringus võeti vaatluse alla kolm tuhat hea tervise juures olevat meest ja naist vanuses 65 kuni 85, kirjutab Telegraph.



Uuringus loeti kiireteks käijateks mehed, kes läbisid ühe sekundiga 1,85 meetrit ja aeglaseks need, kes jõudsid sekundiga läbida 1,5 meetrit. Naiste puhul olid vastavad numbrid 1,5 meetrit ja 1,35 meetrit.

Viis aastat väldanud uurimus kinnitas, et kiirete kõndijate seas oli suremus väiksem, seda eriti südamehaigustesse. Reibas kõnd aitas suurendada nn hea kolesterooli taset, mis vähendab südamehaigustesse haigestumise riski.

Samas juhtis uurimismeeskond tähelepanu ka sellele, et diagnoosimata jäänud südamehädad võivadki olla üheks põhjuseks, miks inimesed aeglasemalt kõndima hakkavad.

Autorite sõnul andis uuring veelkord kinnitust sellele, kui tähtsat rolli mängib liikumine südame tervise jaoks ning et tihti piisab kõige lihtsamast liikumisviisist - kõndimisest - et ka vanemas eas terve ja tugevana püsida.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles