Pevkur tahab anda tudengitele abiarstina töötamise õigust

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abiarstina töötamine nõuab seaduslikku alust.
Abiarstina töötamine nõuab seaduslikku alust. Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalministeerium saatis erialaliitudele ja seltsidele kirja ettepanekuga moodustada töörühm, kes peab välja töötama arstiteaduskonna üliõpilaste abiarstina töötamise õiguse seadusandliku regulatsiooni.


Mõnedes Euroopa Liidu liikmesriikides on arstitudengitel seaduslikul alusel võimalik töötada haiglates arsti juhendamisel. Sellist ametikohta on hakatud nimetama abiarstiks, teatas ministeerium.

Sotsiaalministeeriumi eestvedamisel on koostatud analüüs sarnastest praktikatest ELi liikmesriikides. Analüüsist lähtuvalt otsustati moodustada töörühm, mille ülesanne on arutada, kuidas võiks Eestis olla reguleeritud arstiteaduskonna tudengite töötamisõigus. Töörühm teeb ettepanekud regulatsiooni elluviimiseks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on väga oluline, et arstitudengid saaksid õpingute ajal arsti juhendamisel töötada.

«Täna saavad arstiüliõpilased töötada abiõena, aga oluline on anda neile võimalus omandada praktilisi teadmisi oma kutsealal ehk abiarstina töötades. Loomulikult peavad enne olema täidetud kindlad kriteeriumid ja töö saab toimuda kogenud juhendaja käe all,» ütles minister.

Millised need tingimused täpsemalt on, arutataksegi kokkukutsutava töörühmaga. «Eeldused, vastutus ja kohustused peavad olema kindlaks määratud, et arstiabi kvaliteet oleks tagatud,» lisas Pevkur.

Kaks aastat tagasi alguse saanud abiarsti idee jõudmist tasandile, kus hakatakse välja töötama üliõpilaste töötamisõiguse seadusandlikku regulatsiooni, tervitavad ka arstiüliõpilased.

«Usume, et praegu on parim aeg alustada arstitudengite kaasamisega Eesti haiglate igapäevatöös,» ütles Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi president Kadri Mehevits.

Ministeerium esitas ettepaneku osaleda töörühmas tervishoiuametile, haigekassale, Eesti Arstide Liidule, Eesti Haiglate Liidule, Eesti Hambaarstide Seltsile, Eesti Perearstide Seltsile ning arsti ja hambaarsti erialade peanõunikele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles