Komisjon tahab kaitseväelastele seagripi vaktsiini osta

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased.
Kaitseväelased. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu riigikaitsekomisjon saadab kaitseminister Jaak Aaviksoole märgukirja, et ka Eesti kaitseväelaste jaoks tuleks osta uue gripi vaktsiini ja nad vaktsineerida.

«Kui me vaatame gripi ennetuse soovitusi, siis üks põhilisi soovitusi on see, et haiged peaksid koju jääma,» rääkis komisjoni esimees Mati Raidma. «Kaitseväes selline soe soovitus ei kehti.»

Ta märkis, et kaitseväes on üldine vaktsineerimise kord paigas ja ka tavagripi vastu käib regulaarne vaktsineerimine. «Nüüd tuleks forsseerida ka H1N1 (seagripp ehk uus gripp) vaktsineerimise poolt ja seda tähtsustada kaitseväes,» lisas Raidma.

Eesti riik on juba ostmas uue gripi vaktsiini ning plaan on riskirühmi vaktsineerima hakata, kuid kaitseväelased esialgu riskirühmaks arvatud pole.

Raidma sõnul saadab komisjon kaitseminister Jaak Aaviksoole ja kaitseväele märgukirja, et hanget tuleks laiendada ja riik peaks ostma vaktsiini ka kaitseväelaste jaoks. Ta ei osanud öelda, mis see riigile täpselt maksma läheks, kuid kinnitas, et kaitsevägi leiaks vaktsiini ostmiseks vajaliku raha.

Raidma märkis, et näiteks Soomes on olnud juhtumeid, kus sõjaväeosades on esinenud seagripi haiguspuhanguid.

«Elukorraldus, kus ajateenijad käivad nädalavahetusel kodus, annab võimaluse haiguse levikuks ka kaitseväe territooriumile,» lausus ta. Erirežiimi kehtestamist, millega kaitseväelaste liikumist piiratakse, Raidma ei pooldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles