Popid noortejalatsid rikuvad jalgu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Jennifer Aniston kannab UGGS'i saapaid.
Ka Jennifer Aniston kannab UGGS'i saapaid. Foto: MJJPhotos/Scanpix

Vans, Keds, Dollies - kui tahad teada, millega tegu, siis küsi mõnelt teismeliselt ning suure tõenäosusega kannab ta või mõni tema sõpradest just selliste nimedega jalavarje. Briti jalaarstid aga hoiatavad, et popid jalatsid võivad noorte jalad päris ära rikkuda.


Ekspertide sõnul võib praegune jalatsimood esialgu lihtsalt ebamugav tunduda, kuid pikemas perspektiivis võib see tuua kaasa nii jala- kui seljavalusid, kirjutab Daily Mail.

Paljudel populaarsetel jalanõudel on lame kummist tald ning nad on madalad, ilma igasuguse kontsata.

Londoni jalaarst Emma Supple nimetab praegust trendi lausa katastroofiliseks. Tema hinnangul kannavad tänapäeva teismelised jalanõusid, mis ei toeta ega kaitse jalga. «Meil on varsti terve põlvkond, keda ootavad ees tohutud probleemid ning seda jalatsite tõttu,» kardab doktor.

Eriti haavatavad on teismelised, kelle luud jätkavad kasvamist kogu noorukiea. Noored luud on veel pehmed ning neid saab suruda ebaloomulikku vormi - sarnaselt Hiinaga, kus kunagi oli kombeks jalgu siduda.

Muutunud kõnnak tekitab probleeme kogu luustikule, tuues kaasa põlve-, puusa- või seljavalusid.

Sama meelt on ka Briti jalaarstide ja kiropoodide ühingu konsultant Mike O'Neill, kelle väitel on eriti ohustatud teismelised tüdrukud, kes kannavad liiga madalaid jalanõusid, millel puudub toestus.

Eksperdid on eraldi välja toonud ka probleemid, mida konkreetne jalatsitüüp kaasa võib tuua.

KEDS / VANS

Paljud teismelised poisid armastavad kanda riidest jalatseid, millel on kummalgi küljel kumm, et neid lihtsam jalga oleks venitada. Kõige rohkem ihaldatud brändideks on sedasorti jalatsite seas just nimelt Keds ja Vans.

Emma Supple nimetab nende peamiseks probleemiks seda, et nad on liiga lamedad. Igapäevaselt käiakse kõige rohkem ikkagi kõval pinnal, kus sarnased jalatsid piisavalt tuge ei paku. See koormab jalapöida ja -sidemeid ning viib lihased pingesse.

Jalg hakkab kõndimisel sissepoole kiskuma, mis võib kaasa tuua mitmeid probleeme. Mike O'Neill selgitab, et põlv peaks töötama kui uksehing, kuid selle asemel hakkab see «kõõritama» - põlved hakkavad teineteise poole kalduma, justkui oleksid kõõrdsilmsed.

Ebanormaalne asend võib panna valutama nii põlved kui puusad.

Teiseks probleemiks on kannavalu. Tohtrite sõnul vajab kand alati pisut pehmendust, kuid mõned jalanõud on nii madala ja lameda tallaga, et kand on maapinnast vaevalt viis millimeetrit kõrgemal. Kuna kand maandub kõndimisel esimesena maha, saab ta ka kõige rohkem kahjustatud.


UGGS

Mike O'Neill ütleb, et arstina ei ole talle UGGS-tüüpi saapad kunagi meeldinud. Nende tald on nii pehme, et jalg hakkab saapa sees edasi-tagasi libisema, sest toestus puudub.

Doktor tunnistab, et viimasel ajal on UGGS oma saapaid natuke täiustanud ning kanna sisse tugevduse lisanud, kuid kuna konkreetse brändi saapad on suurema osa teismeliste jaoks liiga kallid, siis piirdutakse sageli odavate koopiatega, millel tugevdus puudub.


BALLERIINAD

Ekspertide hinnangul on nn balleriinad või nukulikud kingakesed kõige hullemad jalatsid üldse.

Nende üheks probleemiks on muidugi liiga lame tald, kuid mitte ainult.

Balleriinad, millel puudub kand või kinnitusrihm, toovad kaasa ka teise probleemi - et king üldse jalas püsiks, peavad tüdrukud varbad kronksu tõmbama, ning see omakorda paneb nad jalgu lohistama.

Lohiseva kõnnaku tagajärjeks võivad olla kõverdunud varbad, konnasilmad ning jalavalud.

Sageli valivad tüdrukud ka liiga väiksed kingad - need lihtsalt püsivad paremini jalas, kuid pigistavad kingad on valusad ning võivad põhjustada küünte sissekasvamist.

Kokkuvõtteks soovitavad eksperdid: kui kinga on võimalik palliks kokku rullida, siis ei tasu seda kindlasti osta.

Tuntud jalatsibrändidest peavad eksperdid paremaks näiteks kuulsaid Dr Martensi saapaid, mis näevad küll kobakad välja, kuid see-eest on saapa sees piisavalt ruumi ning toestust.

Paremad on ka nööritavad tennisetüüpi jalanõud, sest nööre korralikult kinni tõmmates on jala asend stabiilsem.

Kindlasti soovitavad doktorid kanda jalatsite sees sokke, sest keskmiselt higistavad jalad ühe munapeekri jagu vett päevas ning kui sokke jalas ei ole, siis imbub niiskus jalatsite sisse, pannes need haisema.

Kuna jalaarstid ei soovita noortel kanda ka liiga kõrge kontsaga kingi ja stiletosid, siis mida siis üldse?

Igapäevase jalatsi puhul on olulised järgmised punktid:

- naturaalne hingav materjal
- kinnitusrihm või nöörid
- väike konts
- lai ninaosa, mis varbaid kokku ei suru.

Kui teismeline kangekaelselt keeldub jalanõusid vahetamast, tuleks tal kanda kinga sees ortopeedilist talda, mis on jalale liikumisel toeks.

Ning kui mõnel pidulikul üritusel kuidagi ilma kõrge kontsata ei saa, siis tuleks neidudel kohale minna mugavates ja madalates jalatsites ning kõrged kontsad  alles kohapeal alla panna, soovitavad jalaspetsialistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles