Kaalulangus aitab uneapnoe vastu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulistel meestel võib märkimisväärne kaalulangus anda häid tulemusi mõõduka kuni raskekujulise uneapnoe vastu võitlemisel.


Uneapnoe ehk hingamise seiskumine une ajal on suhteliselt levinud, kuid aladiagnoositud haigus. Kui sedalaadi hingamise seiskumist esineb vähemalt viis korda tunnis, loetakse seda haiguseks, kirjutab Science Daily.

Uneapnoega patsientidel võib esineda norskamist, unehäireid, päevast unisust, peavalu ärkamisel, raskusi keskendumisel, kõrget vererõhku. 

Ravimata uneapnoe suurendab liiklusõnnetustesse sattumise ning ka südame- ja ajurabanduse riski. Mõõdukas ja raskekujuline uneapnoe suurendab ka enneaegse surma riski.

Haigus ohustab enam ülekaalulisi ja rasvunuid ning mehi rohkem kui naisi. Raskekujuliseks uneapnoeks loetakse vähemalt 15 hindamisseiskumist tunni jooksul.

Ajakirjas British Medical Journal avaldatud Karolinska instituudi uurimuse raames kontrolliti, kas kaalulangus võib aidata ravida mõõdukat ja raskekujulist uneapnoed. Uurimus hõlmas 63 rasvunud meest (BMI 30 ja 40 vahel) vanuses 30 kuni 65. Kõik osalejad kannatasid mõõduka kuni raskekujulise uneapnoe all.

Katsealused jagati kahte rühma, millest üks pandi üheksaks nädalaks intensiivse kaalualandusprogrammi peale ning teised jäid kontrollgrupiks.

Uurimistulemused näitasid, et kaalulangetajate gruppi kuulunud kaotasid üheksa nädalaga keskmiselt 19 kilo ning apnoe esinemissagedus vähenes neil enam kui kahekordselt. Ühelgi ravitud patsientidest polnud enam raskekujulist uneapnoed, pooltel oli mõõdukas apnoe ja ühte kuuest võis pidada tervenenuks.

Teadlaste sõnul oli kaalulanguse mõju suurim raskekujulist uneapnoed põdenud patsientidel.
Kaalualandusprogramm tähendas väga madala kalorsusega dieeti - seitsme nädala jooksul said patsiendid vaid 554 kilokalorit päevas ning järgneva kahe nädala jooksul tõsteti nende tarbitavat kalorsust kuni 1500 kilokalorini päevas.

Teadlased rõhutasid, et selline dieet pole üldiselt kaaluprobleemidele lahenduseks, kuid seda on hea kasutada pikaaegse raviprogrammi esimeses staadiumis. Et säilitada väiksemat kehakaalu, peavad patsiendid kõvasti vaeva nägema oma toitumis- ja liikumisharjumustega. Samuti võidakse kaalulangetuse järgses faasis kasutada ravimeid, mis aitavad kaalu saavutatud tasemel hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles