Apteekrid saavad digiretseptiga harjumiseks vajadusel prooviaja

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberretseptid.
Paberretseptid. Foto: Sille Annuk

Apteekrid tegid täna ettepaneku lükata digiretseptile üleminek kuu aja võrra ehk 1. veebruarini edasi, kuid sotsiaalministeeriumi ja haigekassa teatel käivitub uus süsteem kindlasti 1. jaanuarist. Küll aga saavad apteegid vajadusel prooviaja, kui saab kasutada paralleelselt ka vana süsteemi.


Praegu on sotsiaalministeeriumi e-tervise osakonna projektijuhi Pille Kingi ning haigekassa ravimiosakonna peaspetsialisti Erki Laidmäe sõnul käimas pilootperiood ning kõikidel apteekritel ja tervishoiuteenuste osutajatel on võimalus osaleda süstemi katsetamises. Pilootperioodi käigus saab arst retsepti välja kirjutada nii paberil kui digitaalselt.

Apteekrid tunnevad siiski muret selle pärast, et uue süsteemi kasutuselevõtul võib ilmneda probleeme, mis ilma suure koormuseta testimisel välja ei löö.

Lisaks pole Eesti Apteekrite Liidu juhatuse esinaise Kai Kimmeli sõnul osasid ravimeid praegu võimalik uue süsteemi kaudu väljastada, mis tähendab, et kui täna kehtiks digiretsept ja vana retseptide sisestamise süsteem ei oleks enam apteekides kasutusel, jääks inimene ravimist ilma.

Kink ja Laidmäe tunnistasid, et senise testimise käigus on ilmnenud vigasid nii retseptikeskuses kui ka kasutajate endi infosüsteemides. «Kesksüsteemi viimased vead on selle arendaja Helmes AS lubanud parandada hiljemalt 14. detsembriks 2009,» märkisid nad.

Et paljudel haiglatel ja apteekidel on valmisolek digiretsepti kasutuselevõtuks juba olemas, käivitatakse digiretsept kindlasti alates 1. jaanuarist, et nende ootusi mitte petta. «Nendele apteekidele, kes vajavad veel prooviaega, on plaanis jätta teatud ajaline varu, mil saab kasutada ka olemasolevat ja harjumuspärast süsteemi.»

Arstid peaksid aga ministeeriumi ja haigekassa teatel silmas pidama, et alates 1. jaanuarist ei tohi patsiendile paralleelselt välja kirjutada kahte retsepti (digi- ja paberretsept) samale ravimile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles