Tiina Kaukvere: süütu e-pläru

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üks Pärnumaa põhikooli õpetaja mõtles, et on oma pika karjääri jooksul kõike näinud, kui ta taas 1. septembri aktusel istet võttis. Niipea kui lapsevanemad saalis e-sigaretid ette panid, mõistis ta, et on jälle eksinud. Nii nagu õpetaja ei mõistnud neid lapsevanemaid, ei mõistnud lapsevanemad õpetaja pahameelt. E-sigaret ei põle, tossa ega kahjusta tervist nii nagu tubakasuits. See ei haise ega pane proovile kõrvalolijate kannatust. Miks see süütu instrument kellelegi ette jääb? Üleüldse, kes oli nii rumal, et selle seadme sigaretiks nimetas?

Ühiskond on eeltoodud mõtteviisi omaks võtnud. E-suitsetamine on pea kõikjal aktsepteeritav. E-pläru pannakse ette kohvikus, toidupoes, ühistranspordis… Kinos on e-suitsetamine varsti sama populaarne kui plaksumaisi söömine. Kui suuremad poeketid palusid klientidel oma kauplustes e-sigaret taskusse jätta, lärmati internetiavarustes «jätke rahule, auru tekitamine ei ole suitsetamine!». Ühiskond tolereerib e-suitsetamist ja kes teisiti mõtleb, peab olema tubakatootjate poolt kinni makstud.

Kahtlemata on e-suitsul eelised tossava sigareti ees, kuid mündil on teine külg. Tubakas sisaldab mürki nimega nikotiin, e-sigaret sisaldab mürki nimega nikotiin. Mõlemat imevad need, kes on kimpus nikotiinisõltuvusega. Nikotiin ergutab närvisüsteemi ning kui üks mahv on alla tõmmatud, nõuab keha peagi uut pettetunnet. Kui laks saamata jääb, ootab ees kehv meeleolu ja ärevus.

Kokkuvõttes ei erine nikotiinisõltuvus mõne teise meelemürgi sõltuvusest. Miks on ühiskond järsku sõltuvust nõnda tolereerima hakanud? Miks tundub lapsevanematele järsku normaalne sõltuvuse propageerimine?

Ning viimaks, mida sellises olukorras peaks mõtlema laps?

Seadus oma olematuses ei keela lapsel e-sigaretti tõmmata. Ühiskond ütleb, et e-pläru ei olegi tegelikult pläru. Kui õpetaja e-suitsu tõmbavat last keelama läheb, küsib noor imestusega, mis õigusega? Nii kiirustavad koolid sisekorraeeskirju täiendama punktiga, mis ütleb, et e-suitsetamine ei ole vähemalt kooli territooriumil aktsepteeritav.

Ma ei tea, kas ainus ja parim lahendus e-suitsetamise ohjeldamiseks on võrdsustada e-sigaretid tavaliste suitsudega, nagu usub seda sotsiaalministeerium. Küll aga võiks ühiskond mõelda ka sellele, et nii nagu e-suits on õnneks sõltlasele, kes saab nüüd nikotiini nautida kopse tõrvamata, on see samaaegselt õnnetuseks neile, kes «süütust» e-plärust nikotiinisõltuvusse jäävad. E-sigareti jaoks peab olema oma aeg ja koht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles