Uurimus tuvastas agressiivse kuluga ajukasvaja eest vastutavad geenid

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese aju..
Inimese aju.. Foto: wikipedia.org.

Teadlased on avastanud kaks geeni, mis tunduvad olevat vastutavad ajuvähi kõige agressiivsemate vormide eest.


Geenid nimega C/EPB ja Stat2 on aktiivsed umbes 60 protsendil multiformse glioblastoomiga patsientidest ning uurimuse järgi aktiveerivad nad koostöös omakorda palju teisi geene, mis muundavad ajurakud vähirakkudeks, kirjutab BBC.

Multiformne glioblastoom vallutab aju väga kiiresti, tekitades opereerimatuid vähkkasvajaid. 

Teadlaste vaatluse all olnud patsiendid, kellel mõlemad nimetatud geenid oli aktiivsed, surid 140 päeva jooksul pärast diagnoosi saamist. Ülejäänud patsientidest oli selleks ajaks pool veel elus.

Uurimuse juhtivautori dr  Antonio Lavarone sõnul võib mõlema geeni allasurumine ravimite abil olla heaks lähenemisviisiks nende patsientide puhul, kelle jaoks ei ole siiani leitud rahuldavat ravi.

Kui teadlased proovisid vaigistada mõlemat geeni inimese glioblastoomi rakkudes, blokeeris see täielikult nende rakkude võime hiirtele süstituna kasvajaid moodustada. Nüüd üritavad Columbia ülikooli teadlased arendada välja ravimeid, mis täidaks sama eesmärgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles