Hädalistele appi läinud noor mees tahab ratastoolist tõusta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erki Saar peab ratastoolis olles hakkama saama kõigega, sealhulgas ka toiduvalmistamisega.
Erki Saar peab ratastoolis olles hakkama saama kõigega, sealhulgas ka toiduvalmistamisega. Foto: Meelis Meilbaum

Kahe aasta eest hädasolijale appitõttamine lõppes noahoopidega, mis aheldas praeguseks 29aastase Erki Saare ratastooli. Noakangelane on siiani vabaduses ning kohtusse peaks asi jõudma alles veebruaris.


Erki Saar pole aga alla andnud ning tema unistuseks on uuesti jalule tõusta. Noormees töötas ehitusfirmas lamekatuste panijana ning senini vaatab ta igatsedes kõrgustesse, sest ehitamine köidab endiselt.


Tema kunagised töökaaslased ning firma juhtkond eesotsas Jaan Linnamägi ja Ivo Kallastega ei ole teda unustanud ning on igati aidanud.

Kuid praegu peab Erki Saar leppima pakkija ametiga, sest seda tööd saab teha kodus. Tema ülesandeks on uste juurde kuuluvate plastkorkide pakkimine kilekottidesse - kaheksa korki kotti ja seejärel kotisuu kinni keevitada.

Kodused toimetused

Hommikul teeb Erki silmad lahti kella kaheksa paiku, siis, kui kodused on juba tööle ja kooli läinud. Ülestõusmine võtab aega, sest jalgadele on vaja selgeks teha, et aeg on päeva alustada. Hea on, kui valud öösel eriti ei piinanud, sest valuvaigistitest on ta loobunud. Tuleb millelegi muule mõelda.

"Pole nii, et ma tõusen ja tuiskan," tunnistas ta. "Tegelikult on päris raske endale iga päev positiivsust süstida." Erki pere on see, kes teda toetab.

Tegelikult läheb päev päris kiiresti, töö ja toimetused aitavad päeva mööda saata ning kodused ära oodata. Erki ülesandeks on ka toiduvalmistamine.

Mees elab koos perega teisel korrusel tavalises kolmetoalises korteris. Kuigi tema ratastoolil on spetsiaalne trepist üles ja alla ronimise seadeldis, ta kõrvalise toeta toime ei tule. Õnneks ei keeldu naabridki abistamast.

Hommik algab treeninguga

Erki hommik algab treeninguga ning ka toolis olles peab vahetevahel selga sirutama, sest üle 3-4 tunni pidevalt istuda on raske ning päeva jooksul on vaja ennast asemel korralikult välja sirutada.

Tallinnas saab käia kõnniroboti peal harjutamas ning tunnise "jalutuskäigu" maksab kinni haigekassa. Kuid sõit Tallinna pole odav lõbu.

Ta on enda jaoks avastanud ratastoolispordi ning tegeleb odaviske, kuulitõuke ja kettaheitega. Tulemused on maailma paremiku saavutustest veel kaugel ning sellepärast ei taha Erki oma isiklikke rekordeid avaldada, kuid küllap treenides tulemused paranevad.

Igatahes oli ta Eesti Invaspordiliidu heitealade karikavõistlustel kõigil kolmel alal esikolmikus ning oma klassi üldesikoht jäi saamata ainult seetõttu, et ta osales vaid kahel etapil kolmest.

Erki tahaks kasutada ka mõnd Rakvere treeningsaali, kus treeninguks saaks kasutada nii isiklikke kui saalis olevaid seadmeid.

Optimism pole kadunud


Erki Saar pole kaotanud elurõõmu, kinnitas Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Helmi Urbalu. "Paljud sulguvad enesesse ja nad pole enam kontaktsed, kuid Erki on haruldus," kiitis Helmi Urbalu.

Selle kinnitusena oli noormees ainsa ratastooli kasutajana nõus testima Aqva veekeskusse muretsetud tõstukit, mis on mõeldud spetsiaalselt liikumispuudega inimeste vette ja sealt välja aitamiseks.

Aqva veekeskuse juhataja Marju Tamm rääkis, et tänu Erkile said ka nende klienditeenindajad kogemuse, kuidas liikumispuudega inimest tõstukisse aidata ning kuidas üldse sellise puude puhul toimida.

Ta avaldas lootust, et liikumispuudega inimesed veekeskust julgemalt kasutaksid, sest liftiga saab üles keskusse sõita.

"Paljud ratastoolis olevad inimesed ei julge kodust väljagi tulla, rääkimata veel ujumisest, sest kahjuks on meil hulk arenguruumi mõistmaks, et liikumispuudega inimeste puue on jalgades, mitte peas," rääkis probleemi olemusest Urbalu.

Eelmisel nädalal kohtus Erki puuetega inimeste kojas Lions klubi Rakvere esindajatega, kes andsid talle üle toetuse.

Nimelt oli Erki Saare kümne aasta vanune Volkswagen üles öelnud, aga ilma autota ei pääse ta kuhugi. Remondi peale kulus 18 000 krooni. Ta võttis remondiks laenu, kuid laen on vaja tagasi maksta.

"Ära karda ja pöördu vajadusel meie poole," ütles ümbrikut üle andes klubi asepresident Hannes Mets.
Mets tunnustas Erki optimismi ning püüdlusi uuesti jalule tõusta, see oli ka tema abistamise põhjuseks.

Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koda pöördub abipalvega inimeste poole aitamaks laenu tasuda:

arve 10220022768019
Lääne-Virumaa Puuetega Inimeste Koda
“ERKI ABI”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles