Lemmikämblikud ohustavad omanike silmi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarantel liigist Brachypelma smithi eksootiliste loomade näitusel Bulgaarias.
Tarantel liigist Brachypelma smithi eksootiliste loomade näitusel Bulgaarias. Foto: PETAR PETROV/AP

Arstid hoiatavad, et kodus tarantli pidamine kujutab endast riski ämblikusõbra silmadele.

Nimelt tekkis ühel Briti mehel oma tarantli karvade tõttu äge silmapõletik, kirjutab BBC News.

Juhtumiga tegelenud Zia Carrim Leedsis asuvast Saint Jamesi ülikooli haiglast rääkis, et kliinikusse tulnud patsiendi silm oli juba kolm nädalat punane, jooksis vett ja oli valguse suhtes ülitundlik. Läbivaatuse käigus leiti mehe sarvkestast väikseid karvakesi, mis asetsesid erineval sügavusel.

Seepeale meenus ämblikuomanikule, et sümptomid olid tekkinud pärast lemmiklooma terraariumi puhastamist. Roosa Tšiili tarantli (Grammostala rosea) nimelisse liiki kuuluvat ämblikku pidav patsient rääkis, et puhastas terraariumit, kui tarantel järsku tema poole liikus.

Pea lemmiku poole pööranud mees sai näkku pahvaku karvakesi, mis tabasid muuhulgas ka tema silmi.

«Püüdsime neid karvakesi opereerimismikroskoobi abil patsiendi sarvkestast eemaldada, kuid see oli isegi kõige väiksemaid tange kasutades võimatu,» ütles doktor Carrim, kelle sõnul olid mõned karvad sügavale silma sisemusse sattunud.

Seetõttu raviti ämbliku rünnaku ohvrit steroididega, mida ta pidi võtma pika aja jooksul väikeste doosidena.

Roosa Tšiili tarantel on tänu oma vastupidavusele ja rahulikkusele üks levinumaid lemmikloomana peetavaid ämblikuliike. Ometi on selle liigi hammustus mürgine ning nende ämblike kõhu all on kõrvetava mõjuga karvakesed, mis võivad teravat valu tekitada. Enda kaitsmiseks hõõrub tarantel tagajalgu vastu kõhtu, paisates karvakesed õhku. Arstide sõnul peaksid ämblike pidajad seetõttu oma lemmikutega tegeledes silmi kaitsma.

Tarantlid

Põhja- ja Lõuna-Ameerika tarantlid kasutavad kõrvetavaid karvakesi esmase enesekaitsevahendina

Kõigi tarantlite hammustus on mürgine, kuid inimese jaoks mitte surmav

Kuna koos mürgiga viiakse ohvri kehasse ka mitmeid teisi valke, tekib osadel inimestel hammustuse peale äge allergiline reaktsioon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles