Noorelt alanud menstruatsioon võib tõsta südamehaiguste riski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimus näitas, et naisi, kel menstruatsioon algab enne 12. eluaastat, võib ohustada teiste naistega võrreldes suurem südamehaiguste või nende tagajärjel suremise risk.

Uurimuse raames oli kümnekonna aasta jooksul vaatluse all ligi 16 000 keskealist ja vanemat naist, kirjutab Reuters.

Nii selgus, et neil, kel algas menstruatsioon enne 12. eluaastat, oli 23 protsenti suurem südamehaiguste väljakujunemise risk ja 28 protsenti suurem risk surra kardiovaskulaarsel põhjusel, näiteks südame- või ajurabanduse tõttu.

Samuti oli nende naiste üldine suremus 22 protsenti kõrgem ning nende risk surra vähi tõttu 25 protsenti suurem.

Cambridge'i ülikooli teadlane dr. Rajalakshmi Lakshman märkis, et suuremad terviseriskid võivad olla osaliselt seotud suurema keha rasvasisaldusega varem alanud menstruatsiooniga naistel, seega oleks varajase menstruatsiooni ennetamiseks järgmistes põlvkondades oluline vältida varakult ülekaalu.

Ka varasemad uurimused on näidanud, et varajane menstruatsiooni algus võib mõjutada naise tulevast tervist, näiteks suurendada diabeediriski.

Cambridge'i ülikooli läbi viidud uurimuses jäi seos varajase menstruatsiooni alguse ja kõrgema haigusriski vahel püsima ka siis, kui arvestati ka teiste riskifaktoritega, nagu vanus, kehamassiindeks, suitsetamine, treenimisharjumused ja haridus.

Mitu varasemat uurimust on seostanud varajast menstruatsiooni algust ka suurema rinnavähi riskiga, mis võib olla seotud pikemaajalisema östrogeeni tootmisega. Lakshmani meeskonna hinnangul võis see olla ka värskes uurimuses ilmnenud kõrgema vähki suremuse põhjuseks.

Varajase menstruatsiooniga naistel esines samuti rohkem kõrget vererõhku ja kõrget kolesteroolitaset, kuid selle põhjused on teadlaste jaoks seni teadmata.

Lakshmani sõnul tuleb asja edasi uurida ning üheks intrigeerivaks võimaluseks on see, et ülekaalulisus teismeeas võib ennustada mõnede naiste puhul hilisemaid haigusriske - isegi siis, kui nad hiljem alla võtavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles