Valitsuse otsus tõi perearstikeskustesse vaktsiinijärjekorra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kruiisilaeval töötav Erik Mahho tuli perearsti juurde vaktsineerimisele. Süstib õde Anneli Otsmaa.
Kruiisilaeval töötav Erik Mahho tuli perearsti juurde vaktsineerimisele. Süstib õde Anneli Otsmaa. Foto: Priit Simson

Valitsuse otsus lubada kõikidele elanikele uue gripi vaktsiini tõi nii mõnelegi perearstikeskusele helistajate laviini, kes soovisid kiiresti end kaitsesüstida lasta. Teisal aga valitses endiselt vaikus.

«Meil on tekkinud esimest korda järjekord!» imestas perearstikeskuse Sinu Arst juhataja Anneli Kalle-Talvik. «Tänaseks aegu enam ei ole, samuti on peaaegu täis juba esmaspäevased vaktsineerimisajad ja jagame numbreid teisipäevaks,» vahendas Kalle-Talvik. Ta vahendas keskuse pereõde, kelle sõnul olevat päeva peale helistamine hoogustunud, nii et pea iga neljas kõne tuli vaktsiinihuviliselt.

Helistajad olid pigem nooremapoolsed täiskasvanud, samuti kooliealiste laste vanemad, aga aktiivsed olid ka terved pensionärid.

Nüüd on vaktsineerimisel jumet

Ädala perearstikeskuses algas täna eraldi ruumis vaktsineerimine suure hooga - täna süstiti ära koguni kahe viaali jagu ligi 20 patsiendile. «Võtame siin juba osade soovijate telefoninumbreid, sest ei tea, mis ajal järgmise nädala lõpus vaba kabineti saame,» rääkis pereõde Anneli Otsmaa. Tänased ajad broneeriti kiiresti, juba on kinni ka esmaspäeva ja enamik teisipäeva aegu.

«Nii kui eile tuli uudis, et kõik saavad vaktsiini, hakati meile helistama. Nii et ilmselt see soov paisu taga kinni oli,» sõnas Otsmaa. Huvi tunnevad samuti pigem noored täiskasvanud.

Ädala perearstikeskus teeb uue gripi vastaseid süste ruumis, kus tavaliselt võetakse vastu imikuid - haigetega nad kokku ei puutu. «Iga päev me ei saa vaktsineerida, sest mõnel päeval on see kabinet imikute vastuvõttudeks täiesti kinni,» selgitas pereõde.

Perekond Ilus tuli vaktsineerima oma mõlemat last - süsti said nii 9-kuune Georg Martin kui 5-aastane Greta Liisa. «Varem ei süstinud ka väiksemat, sest mõtlesime, et niikuinii korjab haigusi pigem Greta Liisa lasteaiast, aga nüüd, kui tekkis võimalust mõlemat vaktsineerida, on asjal jumet,» põhjendas laste ema Ingrid Ilus.

Greta Liisa ütles, et kardab küll süstimist, aga on nõus selle ära kannatama, kui saab pärast printsessi plaastri õlale.

Erik Mahho (49) tuli end vaktsineerima seetõttu, et töötab kruiisilaeval ja seal on palju suhtlemist klientidega. «Mispärast on poemüüja või klienditeenindaja vähem riskirühm kui tervishoiutöötaja?» imestas tema. Muidu ta külmetushaigusi oma sõnul ei põe ning hooajalise gripi vastu vaktsineerinud pole, kuid selle gripi eest kaitset ootas ta juba ammu.

Suur rehkendamine

Uue gripi vastu vaktsineerimine on paras rehkendamine - esiteks tuleb arvestada, et purk kolme tunni jooksul ära süstitaks. Kui praegu on Ädala perearstikeskusel vaid Celvapani vaktsiini ja järgmisel nädalal lisandub Pandemrix, siis tuleb pereõel arvestada juba kahe purgi ärakasutamisega, sest esimese doosi Celvapani saanutele tuleb kolme nädala pärast ka sama vaktsiini manustada.

Samuti tuleb nii patsiendil kui pereõel täita uue gripi vaktsineerimise puhul rohkem dokumente kui muidu - nõusolekud, riskigrupi koodid, andmed arvutisse...

Tartus ikka vaikus

Tartu suurim, Kesklinna perearstikeskus on aga jätkuvalt hädas, et saada kokku 10 huvilist päevas, et avatud vaktsiinipurgist midagi raisku ei läheks. Perearstikeskuse vanemõde ütles, et nooremate huvi pole märgata, jätkuvalt soovivad rohkem end vaktsineerida pensioniealised inimesed.

Ka Tallinnas Medicumist ning Mustamäe ja Nõmme perearstikeskusest kinnitati Postimees.ee'le, et veidi suurem huvi vaktsineerimise vastu on küll olemas, kuid ei midagi erilist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles