Ravimifirmad teevad harimise tähe all varjatud reklaami

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht

Ehkki sotsiaalministeerium kulutab igal aastal miljoneid kroone terviseedendusele, on enamik populaarseid terviseportaale hoopis ravimifirmade tehtud, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.


Sel moel saavad nad otsetee patsientide mõjutamiseni ja oma toodete tutvustamiseni. Osa arste, kes seal nõu annavad, on samade firmade abil väliskoolitustel käinud või nende ravimiuuringutes osalenud.

Terviseportaalide turgu pole riik isegi üritanud vallutada - parimad domeenid on rohumüüjad ammu aega tagasi omale napsatud. Sotsiaalministeeriumist vastati, et päris kõikidele haigustele oma veebikülje tegemine polegi olnud nende eesmärk.

Nii näiteks on selle hooaja moesõna «gripp» ja vastava nimega koduleht juba aastaid ravimifirma Roche Eesti OÜ käsutuses. Tänavu täiendas Roche veebisaiti uue gripi infoga, muutudes omamoodi ametlikuks gripisaidiks, millele pühendati eetriaega ka teleuudistes.

Kui tervisekaitseinspektsiooni juhtkond pandeemilise gripi eel ärkas ning oma gripiteemalise internetilehe järele vajadust nägi, sai nende novembris avatud lehekülje nimeks keerulisevõitu gripivastu.ee. Tänu laulja Gerli Padari gripitantsule, millega seda veebikülge reklaamiti, kogus leht kuumimal palavikuperioodil keskmiselt 2000 klikki päevas.

Ka portaal gripp.ee ei saa külalistepuuduse üle kurta: mullu novembris astus lehelt parimal nädalal läbi 16 000 inimest. Kuigi võrreldavate veebisaitide temaatika on sama, on rõhuasetus totaalselt erinev.

Ravimifirma veebilehel mainitakse juba esiküljel rasvases kirjas, et vaja oleks vaktsineerida ja et haigestunuid saab aidata spetsiifiliste ravimitega. Juhuslikult on need ravimid Roche'il olemas. Ravi all on välja toodud gripiravimi Tamiflu toote- ning patsiendiinfo.

Tervisekaitseinspektsiooni lehel üritatakse seevastu hoopis kätepesutantsuga gripile 1:0 teha - ravimitest pole juttugi. Pigem nähakse abi rahvameditsiinitarkustes, mida lehekülje külastajad omavahel jagada saavad.

Haigusteemalised kodulehed on heaks abimeheks perearstidele, kes ei jõua lühikese visiidi jooksul patsiendile haiguse kohta loengut pidada. Tartu Medicumi perearst Monika Vask saadab internetti lisainfo järele need patsiendid, kes on arvutiga sina peal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles