Nakkusarst: vaktsiinipelgus on nõukaaegne taak

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik.
Gripivaktsiin ei ole spetsialisti sõnul ohtlik. Foto: Reuters / Scanpix

Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkusarst Matti Maimets soovitab end igal juhul uue gripi vastu vaktsineerida ning arvab, et Eesti elanike loid huvi vaktsineerimise vastu on pärit nõukogude ajast.

«Arvan, et vähemalt osaliselt on vaktsiiinipelgus nõukaaegne taak. Tol ajal oli vaktsineerimine
kohustuslik, vaktsiinide efektiivsus teadmata. See õpetas inimesi välja mõtlema igasuguseid trikke vaktsineerimisest kõrvale hiilimiseks,» ütles Maimets Postimees.ee'le.

«Ka meiepoolne positiivne info on olnud väga tagasihoidlik. Kergem on meedias löögile pääseda negatiivse infoga,» tõdes ta.

Jutte sellest, et vaktsiinidesse pannakse elavhõbedat, mille pikaajalist mõju organismile pole teada, ei pea Maimets eriti tõsiseltvõetavateks. «Vaktsiinis sisalduv elavhõbedakogus ei ületa kogust, mida saate ühest tuunikala võileivast. Võileiva pikaajaline mõju inimorganismile on üldiselt teada,» sõnas ta.

«Soovitan kindlasti vaktsineerida. Isegi siis, kui gripp ei tule kevadel, tuleb ta ilmtingimata
sügisel. Kuna ka sügisel on mängus sama viirus, on vaktsineerimine ikkagi mõistlik tegevus. Seda enam, et vaktsiin on tasuta,» märkis nakkusarst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles