Ibuprofeen takistab Parkinsoni tõve väljakujunemist

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Regulaarsel ibuprofeeni tarvitamisel on üks ootamatu kõrvalmõju - nimelt aitab ta vähendada Parkinsoni tõve tekkeriski.


Sellise järelduseni jõudsid teadlased 136 474 inimese terviseandmete statistilise analüüsi abil, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal

Novaator

.

Ühelgi neist inimestest ei olnud Parkinsoni tõbe. Uuritavatelt küsiti muu hulgas, kas ja kui palju nad kasutavad mittesteroidseid põletikuvastaseid ravimeid, mille hulka kuuluvad näiteks ibuprofeen, aspiriin ja atsetaminofeen, kirjutas Science Daily.

Kuus aastat hiljem oli 293 inimesel Parkinsoni tõbi välja kujunenud, mis andis võimaluse uurida, kas ülalmainitud ravimite kasutamisel on statistiliselt usaldusväärne mõju haiguse ärahoidmisel või soodustamisel.

Leiti, et regulaarsel ibuprofeeni tarvitamisel on tõve ärahoidmisel oluline roll. Need uuritavad, kes regulaarselt ibuprofeeni tarvitasid, haigestusid Parkinsoni tõppe 40 protsenti väiksema tõenäosusega.

Veelgi väiksema tõenäosusega kujunes tõbi välja nende uuritavate puhul, kes võtsid tavaliselt keskmisest suurema doosi ibuprofeeni. Tulemusi ei mõjutanud uuritavate vanus, suitsetamine ega kofeiini tarbimine.

«Ibuprofeeniga sarnast mõju aspiriinil ja atsetaminofeenil ei ole,» ütles Xiang Gao Harvardi ülikoolist. «Vaja on täiendavaid uuringuid, et teha kindlaks, mil viisil ibuprofeen ainuüksi USAs miljonit inimest piinava Parkinsoni tõve väljakujunemist takistab,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles