Vähenenud eelarvega riiklik strateegia keskendub jätkuvalt vähi ennetusele

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vähiliidu mammograafiabuss.
Vähiliidu mammograafiabuss. Foto: Sille Annuk

Sotsiaalminister Hanno Pevkur kinnitas vähistrateegia 2010. aasta tegevuskava, kus pööratakse jätkuvalt tähelepanu ennetustegevusele, varajasele diagnoosile ja ravi meetoditele.

Kuigi Tervise Arengu Instituudi välja töötatud vähistrateegia eelarve on vähenenud, on eesmärk jätkuvalt vältida vähki haigestumist ja vähendada vähisuremust.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul tõestavad uuringud, et 40 protsenti kõigist vähijuhtudest oleks võimalik vältida. «Sellest lähtuvalt soovisime, et vähistrateegia jätkaks ka 2010. aastal eelmiste aastate ennetustegevusi, mille hulka kuuluvad inimeste teadlikkuse tõstmine ja skriiningprogrammide rakendamine,» ütles minister.

Ennetustegevuses on endiselt olulisel kohal töö- ja elukeskkonna riskide vähendamine, tasakaalustatud toitumine ja kehalise aktiivsuse suurendamine. Samuti pööratakse tähelepanu meeste vähiriskide hindamise süsteemi väljatöötamisele.

Vähi varajaseks avastamiseks viiakse taas läbi rinnavähi ja emakakaelavähi skriiningu kampaania, mille eesmärgiks on tuua kõik kutsed saanud naised uuringutele. Sellel aastal kutsutakse skriiningule 58 000 naist. Oma tööd jätkab mammograafibuss.

Kuigi vähistrateegia eelarvet on 2009. aastaga võrreldes poole võrra vähendatud, on selle aasta perspektiiviks mammograafibussi teeninduskohti laiendada. Kopsuvähi ennetustegevuse käigus uuritakse muuhulgas suitsetamise levimust kaitseväes ja alustatakse suitsetamisest loobumise nõustamissüsteemi käivitamist. Alkoholi tarbimise vähendamiseks jätkatakse teavitustööga koolides ja alkoveebis www.alkoinfo.ee.

Vähk on surma põhjuste hulgas vereringeelundite haiguste järel teisel kohal. Statistikaameti andmetel registreeriti 2005. aastal Eestis 3479 vähisurmajuhtu, mis moodustas 20 protsenti kõigist surmadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles