Sügavkülmutatud marjad ning puu-ja juurviljad on tervislikumad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügavkülmutatud marjad
Sügavkülmutatud marjad Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Uued uuringud paljastasid, et sügavkülmutatud marjad ning puu- ja juurviljad võivad värskeks peetavatest tervislikumad olla, kuna neis on rohkem vitamiine ja vähki ennetada aitavaid antioksüdante.

Kasulikke aineid leiti rohkem alates külmutatud brokolist kuni mustikateni, edastab Daily Mail

Külmutatud marjades ja juurviljades oli rohkem C-vitamiini, polüfenoole, antotsüaniini, luteiini ja beetakaroteeni.

Teadlaste sõnul aitavad need ained ära hoida vähki ning tagavad organismi heaolu. Eriti mõjutavad need aju, silmi ja nahka.

Ostukeskuste puu- ja juurvilja osakondades olevad värsked toiduained võivad seevastu oma väärtuse ja maitse üsna kiiresti kaotada. Eriti kehtib see kiiresti riknevate puu- ja juurviljade kohta.

Samas aga külmikutes olevad puu- ja juurviljad ning marjad külmutatakse kohe pärast korjamist ning selle tõttu säilivad neis ka kasulikud ained.

Briti Leatherheadi toidu-uurimise instituudi ja Chesteri ülikooli teadlased tegid 40 katset, milles mõõdeti marjade ning puu- ja juurviljades sisalduvate ainete kogust. Katsetes kasutati nii külmutatud kui külmutamata tooteid.

Uuring näitas, et värskelt korjatud ja kohe ära söödavad produktid on kõige tervislikumad, külmutatud on peaaegu sama kasulikud. Samas puu- ja juurvilja letis seisnud olid kõige vähem tervislikud.

«Seni on arvatud, et külmutamata puu- ja juurvilja on parimad. Lükkasime selle ümber. Tulemused näitasid, et külmutatutes on rohkem kasulikke aineid, kui seisnud, kuid külmutamata produktides,» selgitas Leatherheadi uurija Rachel Burch.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles