Raha ja kogemused tõmbavad arst-residente välismaale

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Praktiliselt iga arst-resident on kaalunud ajutiselt välismaale minekut, neist osa kartuses, et Eestis nad soovitud tööd ei leia.


Meditsiiniuudiste küsitletud seitsmest residendist vaid kaks uskusid, et leiavad residentuuri lõppedes soovitud töö Eestis. Viis hindasid oma tulevikku suhteliselt ebakindlaks, kuna ei tea, kas eelistatud haiglates ja erialal neile töökohti jätkub.

Ebakindlus on eriti suur residentide hulgas, kes praktiseerivad silmahaiguste või pediaatria alal.

«Kui leian Eestis töökoha, jään hea meelega siia. Kui tööd ei ole, siis ei olegi midagi muud, kui mujale minna,» sõnas pediaatria resident Georgi Nellis, kelle valikuks on just lastehaigused. Kui Tartusse tööle saada ei õnnestu, plaanib ta järgmise sammuna Soome suunduda.

Lühiajaliselt plaanivad välismaal praktiseerida kõik kaksteist küsitletud residenti ja arstitudengit.

Eelistatuim riik on noorte arstide seas Soome, kuid soovitakse minna ka kaugemale, näiteks Inglismaale, Hispaaniasse, Kreekasse ja Ameerika Ühendriikidesse.

Välismaal praktiseerimise soovi peamised põhjused on raha ja kogemused, mis laiendavad silmaringi ja aitavad oma erialal paremini läbi lüüa. Pikemas plaanis soovib aga enamik küsitletutest kindlasti Eestis elada ja töötada, kuna siin on pere ja sõbrad.

Psühhiaatria residendi Madis Parksepa sõnul teeniks ta residentuuri ajal Soomes 4-8 korda suuremat palka kui Eestis, samas puudub pere ja sõprade lähedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles