Keskeakriis paneb mehe jooksma

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskiga toob nii mõnegi mehe ekstreemsportlaste ridadesse.
Keskiga toob nii mõnegi mehe ekstreemsportlaste ridadesse. Foto: Panther Media/Scanpix

Sinu mees jookseb üha pikemaid vahemaid ja teeb plaane mitme tuhande meetri kõrguse mäetipu vallutamiseks? Ära muretse - tal on lihtsalt keskeakriis.


Enam ei ole see noor naine ega kiire sportauto, mis meest vaevavast keskeakriisist märku annavad, nende asemel on koha sisse võtnud ekstreemsport, vahendab Aftonbladet Timesi.


Näiteks Suurbritannias on triatlon järjest oma populaarsust kasvatamas, seda eriti 30- ja 40-aastaste meeste hulgas.



Ultrajooksu personaaltreeneri Rory Colemani sõnul on paljud mehed paarkümmend aastat oma elust tööd teinud ja lapsi saanud ning püüavad nüüd elu mõtet leida.



Tüüpilised klišeed nagu sportautod ja verinoored naised on aga unustatud, sest 21. sajandi alguse mees on leidmas uusi mooduseid, kuidas elukriisidest välja rabeleda.



Nõnda otsustavadki paljud varajases keskeas mehed hoopis triatloniga tegelema hakata. Neljakümnene mees ei taha veel olla tänavakohvikus istuv vanaisa, mistõttu otsib ta midagi muud, mis talle heas mõttes hoobi istmikku annab.



Väljaandega Times kõnelnud inglane Robbie Laughton meenutas, et tema äratushetk saabus siis, kui ta ühel kohalikul spordivõistlusel lõõtsutades ülekaaluliste naiste ja pisikeste poisikluttide taga lõpetas. «Siis mõtlesin, et mis minuga ometi juhtunud on - olin ju ometi hea rägbimängija.»



Tol hetkel otsustas mees, et tuleb end vormi ajada ning kui vorm käes, ei saanud ta enam pidama. Läinud aastal osales britt juba triatloni maailmameistrivõistlustel.



Füüsiline pool on vaid üks osa kogu projektist. Tähtis on ka seiklus, mis sellega kaasas käib ja maailma risti-põiki läbi paneb rändama, jutustas Laughton, kes on tüüpiline näide meestest, kes löövad kaasa Ironmani võistlustel, kõrbemaratonidel ja teistel ülimat pingutust nõudvatel aladel.



Ka personaaltreener Coleman kinnitab, et enamik tema klientidest on mehed vanuses 30-40 eluaastat. Teiste hulgas treenib ta näiteks ka briti tippkokka Tom Aikensit, kes on nelikümmend ning plaanib joosta Sahara kõrbes toimuval maratonil - seda 40-kraadises kuumuses.



Trendiga on haakunud ka mitmed teised Suurbritannia kuulsused. Mõni neist on ujunud üle Inglise kanali, mõni jookseb väsimatult ühe maratoni teise järel. Eelmisel aastal õnnestus briti koomikul Eddie Izzardil, kes on 48-aastane, läbida 51 päevaga 43 jooksumaratoni, kogudes samal ajal raha heategevuseks.



Niisiis - kui märkad, et sinugi armas abikaasa turjale lisanduvate aastate tõttu tuska tunneb, siis kingi talle jooksusussid - ehk aitab see tal kergemini kriisidest üle saada.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles