Südamepuudulikkust ja KOKi on raske eristada

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haige.
Haige. Foto: Caro / Scanpix

Tänasel Eesti Arstide Päevadel esinenud tohtrid tõdesid, et südamepuudulikkuse ja kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK) sümptomid on sageli sarnased, misõttu on neil raske vahet teha, kirjutab meditsiiniuudiste portaal 

mu.ee

.


Südamepuudulikkus on sage probleem, mille tegelikeks põhjusteks on teiste haiguste käigus tekkinud muutused südame struktuuris ja talitluses, rääkis Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog Ene Mäeots. Sarnaste sümptomitega krooniline obstruktiivne kopsuhaigus on samuti Eestis laialt levinud.

Orienteeruvalt 4 protsenti Eesti elanikkonnast kannatab südamepuudulikkuse all ja haigus sageneb vanusega.

ITK sisearst Tiia Jasjukevitš tõi välja, et 50 protsendil KOKi haigetest on 1-2 kaasuvat haigust. Sagedasemad on hingamisteede haigused, südame-veresoonkonna haigused, pahaloomulised kasvajad, endokriinhaigused, gastroenetroloogilised haigused, luu- ja liigesehaigused, samuti psühhiaatrilised haigused, nt depressioon.

Nii KOK kui krooniline SP on vaatamata suurele levimusele aladiagnoositud ja seetõttu ka alaravitud haigused, seda eriti haiguse varajases staadiumis, tõi välja Tartu Ülikooli Kliinikumi pulmonoloog Anneli Kullamaa.

Kuigi KOK on ennetatav, näitab sellesse haigestumine maailmas kasvutrendi. 90 protsendil juhtudest on tekkepõhjuseks suitsetamine, mis on ka südamepuudulikkuse riskifaktor.

KOKi tuleks diagnoosida varem, kuid patsiendid pöörduvad arsti poole liiga hilja, pidades kroonilist köha ja rögaeritust suitsetamise loomulikuks kaasnähuks. Arsti poole pöördutakse alles siis, kui kopsumaht on langenud 50 protsenti ja enam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles