Massaažist võib olla abi depressiooni vastu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Massaaž.
Massaaž. Foto: Panther Media / Scanpix

Värkse meditisiinikirjanduse ülevaade näitas, et massaažiteraapia võib aidata leevendada depressiooni sümptomeid.


Dr. Wen-Hsuan Hou ja tema kolleegid Taiwani I-Shou ülikoolist kirjutavad oma aruandes, et depressioon on suur rahvatervise probleem ning selle ravi on sageli puudulik, kirjutab

Reuters

.


Massaaž võib leevendada stressi ja pinget, kuid massaažiteraapia kasutamine depressiooniga patsientidel on teadlaste sõnul vastuoluline, samuti pole kvalitatiivset ülevaadet sellise raviviisi tulemuslikkusest.

Et asja põhjalikumalt vaadelda, otsisid nad depressionipatsientide massaažiteraapia kohta tehtud uurimusi. Nad leidsid 17 uurimust, mis hõlmasid kokku 786 inimest. Neist kolmeteistkümnes uurimuses oli massaažiteraapiat võrreldud muude raviviisidega, nagu hiina ürdid, lõõgastusharjutused või puhkused, samas kui ülejäänud uurimustes võrreldi ilma igasuguse ravita kontrollgrupiga.   

Vaatlusalused uurimused näitasid, et massaažiteraapia andis potentsiaalselt märkimisväärseid tulemusi depressionisümptomite leevendamisel. Samas ei selgunud, kas tulemuse säilitamiseks peaks käima massaažis regulaarselt.

Teadlaste sõnul võib massaaž depressiooni all kannatavaid inimesi aidata stressi vähendamise ja lõõgastuse esilekutsumise kaudu ja sideme loomisega terapeudi ja patsiendi vahel ning samuti pannes keha tootma nn usalduse hormooni oksütotsiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles