Kõrgharidusega naised joovad rohkem alkoholi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haritud naised joovad rohkem.
Haritud naised joovad rohkem. Foto: SCANPIX
Inglismaal tehtud laiapõhjaline uuring näitab, et ülikoolis käinud naised joovad rohkem alkoholi kui nende vähemharitud suguõed.

Kõrgharidusega naiste seas on ligi kaks korda rohkem neid, kes pea iga päev klaasi tõstavad, kirjutab Telegraph.

Seos haridustaseme ja alkoholitarbimise vahel leiti ka meeste puhul, kuid neil oli see tunduvalt nõrgem.

Uuring viidi läbi Inglismaal Londoni majanduskoolis, mille teadlased jälgisid tuhandeid 39-aastasi mehi ja naisi. Uuriti kõiki inimesi, kes olid ilmale tulnud Inglismaal 1970. aastal ühe teatud nädala jooksul. Kokku jälgiti ligi kahtkümmet tuhandet inimest, kes vastasid regulaarselt oma elustiili puudutavatele küsimustele.

Leiti, et kõrgharidusega naised jõid keskmisest 86 protsenti suurema tõenäosusega peaaegu iga päev alkoholi ning tunnistasid 1,7 korda sagedamini, et neil on alkoholiga seoses probleeme.

Lisaks selgus, et naiste alkoholitarvitamist aitas ennustada juba see, milliseid tulemusi nad viieaastaselt kontrolltöödes said. Keskmise või sellest kõrgema tulemuse saanud tüdrukutel oli 2,1 korda suurem tõenäosus täiskasvanuna iga päev alkoholi pruukima hakata. Meeste puhul oli seos heade testitulemuste ja tulevaste alkoholiprobleemide vahel mitmeid kordi nõrgem.

Uuringu autorite sõnul võib haritud naiste alkoholilembusel olla mitmeid põhjusi. Näiteks saavad nad enamasti hiljem emaks ja lükkavad seega lapsevanema staatusega kaasnevaid kohustusi edasi. Võib-olla elavad nad aktiivsemat seltsielu ja töötavad meeskolleegide keskel, kes joomist normaalseks peavad. Seletus võib peituda ka selles, et haritumad naised pärinevad keskklassi peredest ja nägid lapsena oma vanemaid regulaarselt joomas, oletasid uurijad.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles