Ülekaal teeb noorte meeste südamele liiga

Margus Viigimaa
, südamearst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordipisiku süstimiseks järeltulijasse saavad isad palju ära teha, muutes spordi maast madalast mänguks ja omavaheliseks suhtlemis­viisiks.
Spordipisiku süstimiseks järeltulijasse saavad isad palju ära teha, muutes spordi maast madalast mänguks ja omavaheliseks suhtlemis­viisiks. Foto: Corbis/Scanpix

Ülekaalulisus on suur probleem kogu maailmas, sealhulgas ka Eestis. Uuringute andmetel on eestimaalaste kehamassiindeks viimase 25 aastaga suurenenud, kirjutab südamearst Margus Viigimaa.



Ülekaalulisus on tingitud liigsest ja ebatervislikust söömisest ning liiga vähesest kehalisest aktiivsusest. Eriti ohtlikud on südamele toidus sisalduvad loomsed rasvad, kolesterool ja transrasvad. Kui süüa rohkem, kui keha energiat kulutab, ladestub üleliigne energia rasvana.

Ülekaalulistel inimestel on tunduvalt sagedamini südameinfarkte, südamepuudulikkust, -rütmihäireid ja ajuinsulte. Lisaks on neil tunduvalt enam diabeeti ja hüpertensiooni.

Ülekaal suurendab «halva kolesterooli» taset ja langetab «head kolesterooli». Ülekaalulised põevad ka enam sapikivitõbe, liigesehaiguseid, unehäireid, podagrat, pahaloomulisi kasvajaid ja teisi haigusi.

Erisugused rasvumised


Südamehaiguste riskifaktorina on peetud oluliseks suurenenud kehamassiindeksit (KMI). Viimastel aastatel pööratakse üha enam tähelepanu ka vööümbermõõdule, kuna see peegeldab südamehaiguste riski täpsemini.

Südamehaiguste risk on märkimisväärselt suurenenud meestel, kelle vööümbermõõt on 102 cm või üle selle, ja naistel, kelle vööümbermõõt on 88 cm või rohkem.

Miks on just kõhupiirkonna rasvumus ohtlik? Kohal, kuhu rasv ladestub, on tervisele suurem mõju kui keha kogu rasvasisaldusel üldiselt.

Eristatakse peamiselt kahte rasvumise tüüpi: kõhupiirkonna ehk õunakujuline rasvumine ja pirnikujuline rasvumine ehk rasva ladestumine eeskätt puusadele ja reitele.

Õunakujuline rasvumine on peamine südamehaiguste riskitegur, sest esineb kõhuõõnesisene rasvaladestus – tegemist on rasva ohtliku, peidetud paiknemisega kõhuõõneelundite (ka maksa ja kõhunäärme) ümber.

Kõhupiirkonna rasvkoel on kõige suurem rasvade hüdrolüüsi ehk vabastamise võime. Siseelundite ümber paiknev rasvkude on ainukesena seotud üldise vereringega.

Kõhupiirkonna rasvkoest vabanevad rasvhapped kantakse siseelunditest pärit veenide kaudu maksa, vabad rasvhapped takistavad aga maksas insuliini töötlemist.

Insuliin, mida on vaja veresuhkru normaalse taseme säilitamiseks, jääb vabalt ringlema ja väheneb rakkude insuliinitundlikkus. Vabade rasvhapete ringlemisest tekivad ka nihked vererasvade sisalduses. Seetõttu on kõhupiirkonna rasvaladestus seotud enim just südame-veresoonkonna haigustega.

Kaalulanguse tähtsus

Normaalne kehakaal on südame sõber. Ülekaalulistel aitab kehakaalu langetamine juba paari kilogrammi võrra vähendada südamehaiguste riski.

Riski oluline alanemine kaasneb viie- kuni kümneprotsendilise kaalulangusega. Näiteks vähendab kehakaalu kümneprotsendiline langus 30 protsendi võrra siseelundite ümbruses olevat rasvkude.

Lisaks otsesele riski vähendamisele paranevad ka vererõhk, vere kolesteroolitase ja veresuhkru näitajad. Paraneb ka une kvaliteet ja vähenevad liigesekaebused. Kaalulangus annab juurde ka lisaenergiat liikumiseks ja tervisetreeninguks.

Ülekaalulistel tuleb loobuda senistest toitumisharjumustest, toituda tervislikult ja liikuda senisest tunduvalt rohkem.

Mõistlik tempo

Kehaline aktiivsus vähendab halva ja suurendab hea kolesterooli sisaldust. Olge kannatlikud ja ärge oodake liiga kiiret tulemust.

Tervislik kaalulangus on 1–1,5 kilo nädalas. Väga kalorivaene dieet annab küll kehakaalu kiire languse, kuid on ebatervislik ja tavaliselt lühikese efektiga.

Olen veendunud, et tervislik toitumine on südametervise säilitamisel ja parandamisel üks kõige olulisemaid aspekte. Vältigem pikki vaheaegu toidukordade vahel ja kasutagem pigem väiksemaid toiduportsjoneid.

Poest ostetud valmistoidud sisaldavad üldjuhul palju soola, suhkrut ja rasva. Alkohoolsetest jookidest saab organism palju nn tühje kaloreid, mis ladestuvad rasvana. Seetõttu söögem palju juur- ja puuvilju ning kiud­aineid sisaldavaid toiduaineid.

Südamenädala valguses soovin südamearstina kõigile jõudu normaalse kehakaalu ja vööümbermõõdu saavutamisel ning säilitamisel ja tervislikust toidust rõõmu tundmisel.

Tervisespordi ja hobidega veedetud tunnid toovad puna palgele ja rahulolu südamesse, selle tulemusena on aga süda tervem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles