Umbes 20 miljoni krooni eest vaktsiini valatakse kanalisatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris
Uue gripi vastane vaktsiin Celvapan aegub septembris Foto: Priit Simson

Terviseameti andmetel on praeguseks Eestis järel üle 150 000 uue gripi vaktsiinidoosi, mis tähendab umbes 20 miljoni krooni väärtuses vaktsiini hävitamisele minekut.

Kokku ostis Eesti 248 000 doosi uue gripi vaktsiini, mis koos vaktsineerimiseks vajalike tarvikutega läks maksma umbes 35 miljonit krooni. Kuna elanike huvi vaktsiini vastu oli äärmiselt madal, on järel 60 protsenti ostetud vaktsiinist, mis teeb rahaliselt umbes 20 miljonit krooni.

Terviseameti peaspetsialist Irina Filippova märkis, et amet on pidanud vaktsiiniülejääkide annetamiseks läbirääkimisi nii Maalima Terviseorganisatsiooni (WHO) kui teiste riikidega, kuid huvi selle vastu puudub.

Seega läheb enamik Eestis ülejäävast vaktsiinist läheb Filippova sõnul lihtsalt kanalisatsiooni, sest juba septembris aegub Celvapan, mida on praeguseks järel 81 230 doosi. Pandemrix, mida on järel ligi 70 000 doosi, säilib veel 2011. aasta septembrini.

«Suurtes kogustes vaktsiinide hävitamine käib spetsiaalse käitlusfirma kaudu, kuid kui perearstil jääb üks viaal järele, siis selle võib valada kanalisatsiooni. Mitte midagi ei juhtu, sest tegu on inaktiveeritud vaktsiiniga,» selgitas Filippova. Immuniseerimise korraldamise nõuetele vastavalt hävitatakse elusvaktsiinid hoopis teistmoodi.  

Soovitatakse vaktsineerida

Samas soovitab terviseamet uue gripi vastaseks profülaktikaks jätkuvalt end vaktsineerida lasta, sest viirus võib ringelda veel ka järgmisel gripihooajal. Kui elanikud lasevad end veel kaitsesüstida, väheneb hävitamisele minevate vaktsiinide hulk.

Praeguseks on end vaktsineerida lasknud ligi 35 000 inimest ehk 2,6 protsenti Eesti elanikkonnast, mis on Euroopa üks madalamaid näitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles