Miks antidepressandid ei aita?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antidepressandid.
Antidepressandid. Foto: SCANPIX

Iga kolmas inimene ei saa depressiooni puhul välja kirjutatud ravimitest abi, tolku pole ka ravimidoosi kahekordistamisest.

Põhjus peitub pärilikkuses – iga kolmas Euroopa päritolu inimene omab geenivarianti, mille tõttu psühhiaatrite poolt väga sageli välja kirjutatav ravim oodatud mõju ei anna, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kui arvestada, et depressioon on üsna sage haigus – Eestis kannatab selle all igakuiselt iga kahekümnes inimene, siis neelab päris suur hulk inimesi tablette neist tegelikult abi saamata.

Kuigi depressiooniravis on ka varem peetud võimalikuks, et pärilikud faktorid mängivad olulist rolli, pole ravi tõhusust oluliselt mõjutavate geenivariantide otsingud seni olnud eriti edukad.

Mis saab neist, kelle depressioonile praegu üldlevinud ravim ei toimi? «Antidepressante on erinevaid, siis peaks arst ilmselt valima sellise, mille toimemehhanism on teine,» ütles Eesti Biokeskuse teadur Anu Tammiste, kellel käsil doktoritöö antidepressantide toimet ennustavate geneetilise tegurite kohta.

Loe lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles