Käteplaksulaulud arendavad lapse kognitiivseid oskusi

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihtsad käteplaksulaulud aitavad arendada lapse motoorseid ja kognitiivseid võimeid.
Lihtsad käteplaksulaulud aitavad arendada lapse motoorseid ja kognitiivseid võimeid. Foto: SCANPIX

Iisraeli teadlased leidsid kinnitust sellele, et lapsepõlves lauldud lihtsad käteplaksulaulud aitavad arendada lapse motoorseid ja kognitiivseid oskusi.


«Me leidsime, et esimese, teise ja kolmanda klassi lapsed, kes olid lapsepõlves selliseid laule laulnud, omasid oskusi, mida polnud lastel, kes varasemalt ei olnud taoliste tegevustega kokku puutunud,» rääkis Iisraeli Ben-Gurioni ülikooli teadlane dr Idit Sulkin

Livescience

'ile.

Uurijad selgitasid, et käteplaksulaulud on lahutamatu osa lapse arengus. Muusikapsühholoog Warren Brodsky sõnul kinnitavad need tulemused, et kui lapsel puudub kokkupuude sellist tüüpi tegevustega, on nad vastuvõtlikumad lugemis- või arvutamishäirete tekkele. «Pole kahtlustki, et selline tegevus treenib aju ning mõjutab üleüldist arengut,» lisas ta.

Uuringu käigus külastas dr Sulkin kümne nädala jooksul mitmeid esimese, teise ja kolmanda klassi lapsi. Uurija paigutas mõned klassid muusikateraapia programmi või käte plaksutamise laulude treeningusse, osa jätkas õpinguid ilma muusikaliste stiimuliteta.

«Väga lühikese perioodi jooksul suutsid varem selliste tegevustega mittekokkupuutunud lapsed kognitiivsetes ehk tunnetuslikes võimetes järele jõuda neile, kes olid lapsena lauldes käsi kokku löönud,» selgitas naine.

Areng toimus vaid käteplaksuklassi laste seas. «Käte plaksutamise laulud ilmuvad umbes seitsmeaastaste laste ellu loomulikult ning need kaovad umbes kümneaastaselt. Sel ajal avaneb lapse arengus väike aken, mil on võimalik toetada tema emotsionaalseid, sotsiaalseid, psühholoogilisi ja kognitiivseid vajadusi. See on üleminekuperiood ühest aregguetapist teise,» rääkis Sulkin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles