Viis põhjust, miks südamerahuga piparmünti nautida

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hea on teada, et talvepühade populaarsete toitude seas on ka neid, mille söömine tervist ei kahjusta. Jõulumaitsete seas esineb kaneeli kõrval sama sageli piparmünti, mil on mitmeid häid omadusi.

Piparmünt leevendab kõhuprobleeme

Rahvatarkuse järgi võib piparmündist kasu olla igasuguste kõhuprobleemide korral, nii iivelduse kui menstruatsioonivalude leevendamiseks. 2007. aastal tehti aga Itaalia uuringuga kindlaks, et sellest on palju abi sooleärritussündroomi ravis. Leiti, et patsientidel, kes võtsid kuu aja jooksul iga päev piparmündi õlikapsleid, vähenesid sooleärritussündroomi sümptomid 75 protsenti. Neil, kellele anti platseebotablette, vähenesid sümptomid 38 protsenti, kirjutab Huff Post.

Piparmünt vähendab isu

Kui sul on õhtuti tugev magusaisu, siis proovi üht kummalist nippi: väidetavalt peaks isu vähenema ka kõigest siis, kui nuusutad piparmünti. 2011. aastal tehti uuring, milles paluti osalistel iga kahe tunni järel piparmündiõli nuusutada. Selgus, et nende söögiisu vähenes oluliselt võrreldes nendega, kes seda ei teinud. Katses osalenud inimesed sõid nädalas keskmiselt 2800 kilokalorit vähem kui tavaliselt.

Piparmünt vähendab pingepeavalusid

Pingepeavalud tekivad kõige sagedamini stressi, ärevuse ja alkoholi tarbimise tagajärjel. Pühade paiku võib seda kõike ette tulla. Seda saab leevendada piparmündiõliga, mida tuleks peavalu korral õrnalt otsmikule tupsutada.

Piparmünt võib aidata keskenduda

Piparmündist on kasu ka mõistusele. Wheeling Jesuit ülikoolis tehti väike uuring, mis näitas, et piparmündi nuusutamine aitab tähelepanuvõimet erksana hoida ja suurendab motivatsiooni. Üks Marylandi kool võttis uuringu tulemusi isegi nii tõsiselt, et tellis kooli õpilastele 3600 piparmündikommi, mis jagati lastele enne üleriigiliste õppevõimekustestide läbimist.

Piparmünt aitab nohu leevendada

Üks aktiivsemaid aineid piparmündis on mentool. Seda leidub ohtralt paljudes külmetusravimites. Pole tõestatud, et mentooli ninnalaskmine tegelikult nina klaariks teeks, kuid see tundub nõnda. Piparmünditee nuusutamine või mentooliga ravimiga nina loputamine aitab nohu ajal paremini hingata ja paku nohu korral on juba sellestki palju abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles