Kuidas ennetada ülekaalulisust?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ülekaalulisus on üha kasvav probleem paljudes riikides, seega on oluline, et inimesed oleksid teadlikud, kuidas ülekaalulisust ennetada.

Selle tarbeks koostas healthmeup.com nimekirja võimalustest, kuidas vältida ohtlikku kehakaalu ja sellega kaasnevaid probleeme.

1. Külasta oma arsti ja lase tal end kaaluda ning oma kehamassiindeksit mõõta, mille abil saab kindlaks teha, kas oled ülekaaluline või mitte. Arsti juures tasuks kontrollis käia regulaarselt, vähemalt iga poole aasta tagant sõltuvalt su vanusest ja tervislikust seisundist.

2. Ka 10-minutiline jalutuskäik päeva jooksul on kasulik. Kui sul on tervisega probleeme, sa oled ülekaaluline, pole kunagi trenni teinud või oled vanem kui 50-eluaastat, konsulteeri oma arstiga enne, kui hakkad uue trenniga tegelema.

3. Mõtlemat söömine näitab, et sul puudub kontroll oma toitumise üle. Piira valmistoitude söömist, väldi pakitoite, sest neis on palju soola ja säilitusaineid. Söö värskeid toiduaineid, sest neis on vitamiine ja toitaineid.

4. Kui su perekonnas esineb ülekaalulisust, siis pole sinulgi kerge seda vältida ja tervislikku eluviisi omaks võtta. Võiksid proovida oma harjumusi muuta koos teiste pereliikmetega, kel on kehakaaluga probleeme.

5. Kui sa pole piisavalt maganud, siis võid väsimuse tõttu süüa asju, mida sa muidu ei sööks ning see tõstab ka kehakaalu. Korralik ööuni mõjub kosutavalt ja aitab kehakaalu vähendada.

6. Tervisliku kaalunumbri saavutamiseks on kõige mõistlikum teha trenni raskustega.

7. Söö toiduaineid, mis on rikkalikud kiudainete poolest, näiteks täisteratooted, kaunviljad, seemned ja pähklid, lehtköögiviljad, marjad, apelsinid, pirnid, õunad ja muskusmelon. Kiudainerikastes toitudes on vähem kaloreid, rasva ja need tekitavad täiskõhutunde.

8. Valkude söömine aitab kiiremini vabaneda rasvadest kui lihasmassist. Valgurikkad toiduained on näiteks kana, kala, liha, munad, piim ja piimatooted, kaunviljad.

9. Täiskasvanu peaks päevas tarbima 8-10 klaasi vett. Lisaks sellele, et vee joomine hoiab keha vedelikutaseme normis, mõjub see hästi ka ainevahetusele, mis omakorda mõjutab kaalulangust.

10. Selle asemel, et süüa päevas kolm suurt söögikorda tasuks söögikordade vahel midagi näksida, mis kiirendaks ainevahetust ja vähendaks isu kiirtoidu järgi. Ära kunagi näljuta end, sest see teeb rohkem kahju kui kasu.

11. Söö vähem küpsiseid, kooke, saiakesi ja šokolaadi. Jälgi ka kaloreid, mida sa erinevatest jookidest saad. Alkohol, koolajoogid, energiajoogid ja jääteed sisaldavad suurel hulgal tühje kaloreid, mil puudub toitev väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles