Kuidas liigsest kehakaalust jagu saada?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liigsetest kilodest saab lahti väikeste sammudega alustades.
Liigsetest kilodest saab lahti väikeste sammudega alustades. Foto: Liis Treimann

Homme, 22. mail tähistatakse esimest Euroopa ülekaalulisuse päeva, selle puhul avaldasid päeva eestvedajad hulga soovitusi, kuidas liigsest kehakaalust jagu saada ja tervist parandada.

Maagia ei tööta

Maagilisi viise kilode kaotamiseks pole, see on raske töö, kuid mõistlikud eesmärgid viivad sihile. Väikesi muudatusi toitumises ja liikumises tuleb teha järk-järgult ning oma keha ja meelt nendega harjutada. Aja möödudes saavad pisikestest muudatustest harjumused, mis aitavadki kaalu kaotada ja soovitud taset hoida.

Maraton pole eesmärk

Füüsiline aktiivsus ei tähenda ilmtingimata tundide viisi jooksulindil rapsimist ega maratonis osalemist. Sea eesmärgiks liikuda ligikaudu 30 minutit viiel päeval nädalas. Alustada võiks lõunapausi ajal jalutamisega, lifti asemel trepist käimisega või jalgrattaga tööle sõitmisega. Liikumine läheb lõbusamalt, kui seda teistega koos teha. Selleks võiks oma töökaaslastega osa võtta mõnest jooksu või käimisüritusest ning üksteist treeningutel toetada. Võta oma päevakavva ka võimlemine – pane kokku lühike harjutuste ja venituste rutiin, mida saaksid enne ja pärast tööpäeva teha.

Söö kõike, aga mõõdukalt

Ütlus «Oled, mida sööd» kehtib. Tervislik toiduvalik on tasakaalustatud, pikaajaline ega jäta välja ühtegi suurt toiduainetegruppi. Toiduvaliku muutmisel tuleb samuti alustada väikeste sammudega. Algatuseks piisab, kui asendad limonaadid ja muud karastusjoogid veega, jood lahjemat piima, vähendad portsjonite suurust, jätad suhkru kohvi ja tee sisse lisamata, piirdud õhtusöögil ühe portsjoniga, vähendad alkoholi tarbimist ning jätad toidukordade vahel maiustused söömata.

Patud korvab liikumine

Kui juhtub, et astud uutest toitumisreeglitest üle, on seda liikumisega võimalik tasakaalustada. Näiteks kulutab ühe latte-kohvi jagu kaloreid kümme minutit rinnuli ujumist, ühe küpsise jagu kaloreid kulub ära neljaminutilise mõõdukas tempos jooksmisega, klaasist valgest veinist saadud kalorite põletamiseks tuleks aga 15 minutit jalgrattaga sõita.

Allikas: www.obesityday.eu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles