Kaheksa suurepärast toiduainet kaalulangetuseks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe.
Lõhe. Foto: SCANPIX

Kui sa langetad kaalu, siis lisaks söögi kogusele on oluline ka see, mida sa sööd. Seepärast tasub sul teada häid toiduaineid, mis teevad kaalu langetamise imelihtsaks.

Kaalustalla.ee on kirja pannud kaheksa väga head toiduainet, mis aitavad sul muutuda tervislikumaks, ennetada haigusi, näha hea välja ja tunda ennast palju paremini. Pane tähele, et kõiki neid kasulikke toiduaineid lihtsalt ei ole võimalik vahetada tablettide või toidulisandite vastu. Ükski lisand ei suuda asendada päris toitu.

1. Lõhe

Lõhe ja ka kalad üldiselt on superhead toiduained just oma omega-3 rasvhapete sisalduse tõttu. Uuringud näitavad, et omega-3 rasvhapped aitavad kaitsta ka sinu südant. Lisaks kasulikule rasvale on kalades väga palju valku, rauda ning nad sisaldavad vähe küllastunud rasvhappeid. Valguallikana võid lisaks kaladele tarvitada ka näiteks linnuliha või loomaliha.

2. Pruun riis

Eestlastele on pruun riis üldjuhul võõras ja harjumatu. Tegelikult on pruun riis väga hea süsivesikuallikas ning valgest riisist kasulikum. Pruuni riisi on palju vähem töödeldud ning alles on jäetud suurem osa kiudaineid, mineraale ja vitamiine. Dieedi ajal sobivad süsivesikuallikatena edukalt ka näiteks kartulid, tatar, täisteratooted jms.

3. Munad

Vastupidiselt üldisele arvamusele ei ole munad tegelikult sinu tervisele kahjulikud. Uuringutele toetudes aitab hommikuti munade söömine kaotada kaks korda rohkem kaalu kui süües täpselt sama kaloraažiga, kuid ilma munadeta hommikusööki. Munad täidavad sinu kõhu pikaks ajaks, seepärast on ülimalt tõenäoline, et sööd päeva jooksul vähem. Lisaks on munades väga palju valku, vitamiine ja mineraale.

4. Pähklid

Pähklitel on juures teatud halb kuulsus just nende suure rasvasisalduse tõttu. Tegelikult on pähklites palju head ja kasulikku rasva, lisaks veel valku, mineraalaineid, vitamiine ja kiudaineid. Loomulikult tuleb pähkleid süües arvestada portsjonitega, kuid mõõdukalt tarbides aitavad need vähendada kolesteroolitaset ning kiirendada kaalu langetamist. Lisa pähkleid salatitele, putrudele või söö neid lihtsalt vahepalaks.

5. Juurviljad

Juurviljade kasulikkusest on palju räägitud, kõik teavad, et need on väga vitamiini- ja mineraalirikkad. Lisaks sellele on juurviljad väga odavad ning ideaalsed kõhutäitjad. See tähendab seda, et väga madala kalorsuse juures on nad äärmiselt kõhtutäitvad.

6. Täisteratooted

Sinu keha kasutab täisteratoodetest saadavat energiat aeglaselt ning veresuhkrutase püsib ühtlasem ning kõht püsib pikemat aega täis. Seepärast vali tavalise pasta asemel täisterapasta, tavalise leiva asemel täisteraleib jne.

7. Piim

Piima joomine on suurepärane võimalus võidelda luuhõrenemise vastu. Raske on leida toiduainet, mis oleks piimast kaltsiumirikkam. Hiljutised uuringud on isegi näidanud, et piimatooteid tarbivad inimesed kaotavad lihtsamalt kaalu. Lisaks kaltsiumile sisaldab piim ka ohtralt valku.

8. Puuviljad

Peale selle, et puuviljad on väga vitamiinirikkad ja tervislikud, on nad ka väga kättesaadavad. Selle all pean ma silmas seda, et kui sul on kiire ja napib aega söögi valmistamiseks, siis selle asemel, et toidukord vahele jätta, saad kasutada neid edukalt tervisliku vahepalana. Lisa peotäis pähkleid ning kohupiima ja täisvaartuslik toidukord ongi valmis!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles