Kuidas vältida trennijärgset lihasvalu?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oled tähele pannud, et treeningule järgnevatel päevadel on lihased valusad? Mõnikord rohkem, mõnikord vähem. Reeglina tekib see valu pärast treeningut järgmisel-ülejärgmisel  päeval ja võib kesta isegi kuni nädala.

Kui vanasti arvati, et see valu tekib lihastesse kuhjuva piimhappe tõttu (tegelikult hajub piimhape lihastest suhteliselt lühikese aja jooksul), siis nüüd on jõutud järeldusele, et selle põhjustajaks on hoopis treeningu tagajärjel lihastes tekkinud mikrorebendid, selgitab Kaalustalla.ee.

Kui «valusaks» sinu lihased jäävad, sõltub treeningu iseloomust, intensiivsusest ning kestvusest. Väike valu pärast treeningut on normaalne, vältida tuleks selliseid pingutusi, mis su nädalaks liikumisvõimetuks teevad.

Samas järjepidevalt treenides jäävad sinu lihased üha vähem valusaks. Selle põhjuseks on  lihase kohanemine treeningkoormustega. On ju treening oma olemuselt kohanemisprotsess.

Mida teha, kui lihased on valusad?

Siinkohal on samuti üldine arusaam, et ainuõige oleks treenida valu vähendamise eesmärgil järgmisel päeval, valu trotsides, kohe peale. Samas tegemist on ikkagi lihastraumaga, seetõttu ikkagi kõige õigem tegevus oleks puhata kuni lihasvalu kadumiseni.

Oletame, et lihas on maja ja treening maavärin, mis põhjustab purustusi. Kui maavärin on tekitanud majale märkimisväärseid purustusi, tuleb remondibrigaad ja hakkab maja taastama, kuid enne kui maja lõplikult valmis, tuleb uus maavärin. Purustused on veel hullemad, kui pärast esimest maavärinat. Polnud ju maja korralikult veel jõutud taastada. Sama on ka sinu lihasega - selleks, et toimuks areng, anna neile aega puhata ja areneda.

Kui sa oled algaja sportija, eriti lihastreeningute puhul, ei suuda sa ilmselt täielikult lihasvalu vältida, kuid vähendada küll.

Siin on sulle mõned nõuanded:

-          Kasuta treeningkoomust, mis on kooskõlas sinu treeningstaažiga. Kui oled algaja, ei ole mõtet treenida kui profisportlane.

-          Kasvata treeningkoormust järk-järgult, siis on ka lihasvalu väiksem.

-          Kui on olnud treeningutes pikem paus, väldi alustades kohe treenimist maksimaalsete koormustega. Esimesed treeningud ei pea alati olema suutlikkuseni.

-          Tee alati korralik soojendus ja treeningu lõpus venita lihaseid.

-          Kui valu juba tekkinud, võib abi olla erinevatest taastumisprotseduuridest nagu kerge massaaž, saun, erinevad taastumissalvid jms.

-          Anna lihastele aega taastuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles