Vaata, kelle elu nõudis tänavu gripp

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
On olukordi, kus meedikud ei suuda midagi päästa.
On olukordi, kus meedikud ei suuda midagi päästa. Foto: SCANPIX

Selle aasta algusest on gripp nõudnud Eestis nelja eaka elu. Terviseameti andmetel kuulusid nad kõik riskirühma, kuid olid siiski vaktsineerimata.

«Gripihooaeg algab tavaliselt oktoobri keskelt ja kestab märtsini, aga tänavu algas see alles jaanuaris,» rääkis terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri. Ametil puuduvad andmed kõigi Eesti meditsiiniasutuste kohta, kuid nelja haigla teatel on tänavu see tõbi nõudnud nelja eaka, vanuses 69, 71,76,78, elu.

«Kõigil olid kaasuvad haigused nagu kasvaja, diabeet, kõrgvererõhktõbi, kardioloogilised probleemid – müokardiinfarkt,» rääkis Saluri. Ta lisas, et kõik neli olid vaktsineerimata.

Eelmisel gripihooajal (2012-2013) suri nelja haigla andmetel seitse inimest vanuses 53 kuni 79 eluaastat. Kõik nad kuulusid riskirühmadesse. Viis neist oli vanuses 65 ja vanemad, neist neljal lisandusid kaasuvad haigused. Noorematel, vanuses 53 ja 61, olid samuti  kaasuvad haigused.

«Kaasuvatest haigustest: kahel oli krooniline südame- ja hingamispuudulikkus, kahel onkoloogilised haigused, ühel alkoholism,» sõnas Saluri. Surma vahetuks põhjuseks oli kolmel juhul hingamispuudulikkus, ühel südame- ja hingamispuudulikkus, kahel multiorganpuudulikkus ja ühel bilateraalne massiivne subarahnoidaalne hemorraagia.

Ükski polnud vaktsineeritud.

 Kolmelt haiglalt saadud andmete alusel suri alates jaanuarist 2012 gripi tõttu 4 inimest vanuses 49 kuni 71 eluaastat. Ühel neist polnud kaasuvaid haigusi, teised kuulusid riskirühmadesse. Kõik olid vaktsineerimata. Kaasuvatest haigustest oli kahel juhul tegemist südame- ja veresoonkonnahaigustega. Surma põhjusteks oli kahel korral kahepoolne kopsupõletik, septiline šokk ja S.aureuse tekkene sepsis gripi tüsistusena.

 Kõige traagilisem gripihooaeg oli viimastel aastatel Eestis 2010/2011, kui nelja haigla andmete suri  10 inimest vanuses 29 kuni 82 eluaastat. Kõik kuulusid riskirühmadesse, kõik olid vaktsineerimata. Kaasuvatest haigustest oli kolmel juhul tegemist südame- ja veresoonkonnahaigustega, üksikjuhtudena lisandusid rasedus, ülekaalulisus, raskekujuline süsteemne luupus ja sooleisheemia. Kaks neist olid vanuses 65+, ülejäänud vanuses 29-61.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles