Kuidas tagatakse lisaainete kasutamise ohutus?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeerium kinnitab: Eesti toit on hästi kontrollitud ja ohutu.
Ministeerium kinnitab: Eesti toit on hästi kontrollitud ja ohutu. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kõik turul olevad toidud peavad olema ohutud tarbijale ja kindlasti ei tohi need sisaldada ohtlikke aineid, toonitab põllumajandusministeerium.

Tervisele ohututest lisaainetest on koostatud Euroopa Liidu lisaainete loetelu, milles on ära toodud nende lubatud kasutusalad, kirjutab põllumajandusministeeriumi Maablogis toidu üldnõuete büroo peaspetsialist Anneli Tuvike.

Lisaainete toksikoloogilise ohutuse hindamisel arvestatakse aine mürgisuse andmeid nagu mõju ainevahetusele, krooniline ja subkrooniline mürgisus, kantserogeensus jne. Samuti arvestatakse andmeid lisaaine keemilise koostise, analüüsimeetodite, toidus toimuvate reaktsioonide ja soovitud kasutusalade kohta. Nende andmete põhjal määratakse aktsepteeritav päevadoos (ADI, acceptable daily intake), mille piires võib lisaaine tarbimist pidada ohutuks.

Lisaaine ohutuse vaagimisel hinnatakse ka seda, kui palju tarbija tõenäoliselt seda päevas tarbib. Uue lisaaine turule lubamisel arvestatakse lisaaine jaoks taotletavaid piirnorme ning seda sisaldavate toitude suurimaid päevaseid söödavaid koguseid.

Lisaaine kasutus loetakse ohutuks ainult siis, kui kõikide eri toitude kaudu saadav lisaaine kogus päevas jääb alla ADI ehk aktsepteeritava päevakoguse. Juba kasutada lubatud lisaaine kasutusala laiendamisel mõne toidu või toidugrupi võrra hinnatakse samuti lisaaine tarbimist, et näha, kas on nö ruumi selle lisaaine kasutuse laiendamiseks.

Mõnikord on küsitud ka, kuidas mõjutab lisaaineid toidu kuumutamine. Erinevalt mikroorganismidest, mis kuumutamisel tavaliselt hävinevad, lisaained üldjuhul – kui kasutatakse tavapäraseid töötlemistehnoloogiaid – kuumutamisel ei lagune. Mittelagunemine on positiivne omadus, kuna sellisel juhul ei teki uusi ühendeid/aineid, mis võivad tervisele ohtlikud olla.

Olemasolevatele teadusandmetele ning nende põhjal tehtud toksikoloogilise ohutuse ja tarbimisulatuse hinnangutele toetudes saab öelda, et lisaainete toidus kasutamine ettenähtud kasutusalade ulatuses, ei kujuta inimese tervisele ohtu.

Loe lisaainete kohta lähemalt põllumajandusministeeriumi kodulehelt, veterinaar- ja toiduameti kodulehelt ning toiduliidu lehelt www.tunnetoitu.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles