Mees peaks saama lapsed noores eas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meestel tasub tähele panna, et mida kauem nad isaks saamist edasi lükkavad, seda suurem on oht, et lapse viljastab muteerunud spermatosoid.

Teadlased hoiatavad, et vanematel isadel on suurem risk saada näiteks autistlik või skisofreeniahaige laps. Nüüdseks on tõendatud, et mehe vananedes tema sperma kvaliteet halveneb, vahendab Naised ajakirjas Nature avaldatud uuringut.

Mõned uuringud seostavad eakat isa lisaks Alzheimeri tõve, bipolaarse häire, vähi- ja südamehaiguste ohu suurenemisega. Uurijate selgitusel on 40ndates mehel kaks korda suurema tõenäosusega potentsiaalselt haigusi tekitavad geneetilised mutatsioonid kui 20ndates mehel, mis tähendab, et bioloogiline kell tiksub ka meestele.

Siiani on ühiskonnas keskendutud pigem ema vanusele, kuid uuringu autorid toonitavad, et on haigusi, mille puhul on määrav hoopis isa vanus. Seetõttu soovitatakse meestel lapsi saada noores eas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles