Kuidas toitumishäiret ära tunda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anorexia nervosa põhjustab mitmeid terviseprobleeme ning võib lõppeda ka surmaga.
Anorexia nervosa põhjustab mitmeid terviseprobleeme ning võib lõppeda ka surmaga. Foto: SCANPIX

Üha sagedamini kimbutavad noori toitumishäired. Rimi tervisenõustaja Katrin Pärt vastab igapäevaselt Rimi terviseveebis anonüümselt noorte ja täiskasvanute küsimustele ning aina tihemini pöörduvad tema poole noored tüdrukud, kes kas põevad või on eelnevalt põdenud toitumishäiret anorexia nervosa

Noorel, kes haigust põeb, on pidev hirm kaalus juurde võtta ja normaalkaalus püsida. Samuti on ta minapilt moondunud ja ta tunneb ise, et on ülekaaluline. Anorexia nervosa põhjustab mitmeid terviseprobleeme ning võib lõppeda ka surmaga. Tegemist ei ole tänapäeval enam vaid tüdrukute haigusega, aina enam on toitumishäiretega hädas ka poisid.

Miks selliseid toitumishäired tekivad, ei ole teada. Sageli mõjutavad situatsiooni tekkimist dramaatilised sündmused inimese elus. Toitumishäire võib väljenduda toitumise tugeva piiramise, ülesöömise, oksendamise või nende kombinatsiooniga. See võib olla päritav, geneetiline, põhjustatud sotsiaalsest survest või nende koosmõjul tekkinud.

Toitumishäirete, nagu ka teiste terviseprobleemide, avastamisel on oluline lapsevanema teadlikkus ja tähelepanelikkus. Siin on võimalik vanematel endil päris palju ära teha –  pere üldine tervislik hoiak, eluviis ja eeskuju mõjutavad tugevalt lapse käitumist.

Märgid, mis võivad näidata, et teie lapsel või sõbral võib olla toitumishäire.

  • Ta jätab toidukordi vahele või on söömata pikema perioodi vältel.
  • Ta «unustab» süüa.
  • Tal on tekkinud väga range seisukoht tervislike ja ebatervislike toitude suhtes.
  • Ta peab regulaarset dieeti, mis on tingitud oma keha vihkamisest/valest minapildist.
  • Ta tunneb end süüdi, kui rikub endale seatud ebarealistlikke toitumise reegleid.
  • Talle on omane fanaatiline või ekstreemne «tervislikult» söömine (näiteks sõpradega õhtusöökide ja pühadel söömise vältimine, et mitte «valesti» süüa).
  • Ta sööb n-ö lubatud toite teiste juuresolekul ning «keelatud» toite üksi.
  • Ta kasutab retseptiravimeid, kõhulahtisteid või treenib pikki tunde, et oma toitumise «vigu» parandada.

Niisiis tasub jälgida oma lapse või sõbra söömisharjumusi. Konkreetset ennetamismeetodit toitumishäirete ärahoidumiseks siiski pole. Toitumishäirele viitavate märkide tundmine ja võimalikult kiire ravi võivad aidata toitumishäire raskemaid tagajärgi ära hoida. Lapsevanemate ja ka sõprade eeskuju laste ja teismeliste tervisliku minapildi väljakujundamisel on väga oluline. Tervislik toitumine ning treenimine peaksid olema noore elu positiivne osa.

Toit on paljude jaoks lohutus, stressi vähendav, üksindust ja valu leevendav. Kahjuks on tegemist vale meetodiga. Sõpradega väljas käimine, sõbrale helistamine, lugemine, filmide vaatamine, treening – kõik need on tegevused, mis tõstavad tuju, ent ei tõsta sisse söödud kalorite hulka.

Juhul, kui on kahtlus, et noorel on toitumishäire, tasub sellest rääkida  ja proovida üheskoos lahendus leida. Lisaks tasub konsulteerida perearstiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles