Ohtlik trend: toitumishäire varjamiseks vabandatakse end välja ka allergiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed peavad seksikaks ka seda, kui naine mõtleb ise uusi retsepte välja.
Mehed peavad seksikaks ka seda, kui naine mõtleb ise uusi retsepte välja. Foto: SCANPIX

Unusta mõõdukas söömine – teatud toitudest täielikult loobumine on kõige trendikam viis kaotada kaalu. Mõned naised lähevad sellega aga liiale...

Ilmselt oled kuulnud kõige uuemast kaalukaotamise saladusest: 5 kilo on hetkega läinud, kui loobud nisust. Ehk oled seda ka ise proovinud? Kui 26aastane New Yorgi tüdruk Annakeara Stinson sellest kuulis, arvas ta, et on leidnud saledaks jäämise saladuse. «Koolis oli viimane semester käsil ja olin suures stressis. Polnud võimalustki, et suudan säilitada seda figuuri, mille olin suve jooksul saavutanud.» Noor naine läks arsti juurde ja kurtis kõhuvalusid. Arsti arvates võisid need tulla nisuvalgust, gluteenist. Annakeara alustas rõõmsalt gluteenivaba dieeti.

Olles kuu hiljem 10 kilo kergem ning nautides komplimente oma suurepärase välimuse kohta, sattus ta ohutsooni. Ta sõi õhtusöögiks vaid spinatit ja mandlivõid, oli närviline ja kurnatud ning tema nahk nägi välja väsinud ja hall. «Minu gluteenitalumatusest sai lihtne vabandus toitumishäire tekkeks,» tunnistab tüdruk.

Loomulikult pole igaühel, kellel on toiduallergia või mõne toiduaine talumatus, toitumishäiret. Kui siiski – allergiad on vägagi tõsised ja võivad olla lausa eluohtlikud. Potentsiaalsete allergiaallikate skaalalt leiab suhkru, pähklid, loomsed valgud (kaasa arvatud muna ja piimatooted), juurviljad (kartulid, piprad, tomatid, baklažaan), soja ning gluteeni. On ka naisi, kes väidavad, et neil on allergia teatud toidugruppide suhtes, aga seda mitte vajadusest olla terve, vaid väga range ja tihti ohtliku dieedi harrastamise nimel. Allergia võib anda inimesele alibi väärastunud suhteks toiduga. Mitte keegi ei vaataks ju sinu pitsast loobumist imelikult, kui arst käskis sul seda vältida...

Staariefekt

Kui mõni sale kuulsus, nagu Gwyneth Paltrow või Megan Fox, kummardab nisu- või piimatoodetevabasid «jumalaid», märkame seda kohe. Viska nurka need saatanlikud toidud ning kahaned pisikeseks nagu staarpreilid. Ja kui tosinad koka- ja dieediraamatud lubavad, et teatud toidugruppide hülgamine teeb sind saledaks ja terveks – isegi arstid ja toidueksperdid julgustavad tegema vereproove, mis paljastaksid toiduallergiad ja -talumatuse –, on trendil asjatundlikku usutavust juures.

Pole siis ime, et kolmandik meist «avastab» endal mõne toiduallergia. Tegelikult olevat see vaid neljal protsendil inimestest. «Paljud väldivad teatud toite mitte allergia tõttu, vaid puhtast teadmatusest,» räägib Jaffe Foodi allergiainstituudi arst Scott Sicherer. Näiteks, kui tunned end pärast taldrikutäie pasta söömist raskelt, ajad selle nisu süüks. Või kui piparmünditükkidega jäätisega maiustamisele järgneb südamepööritus, loobud suhkrust. Tegelikult sõid sa arvatavasti lihtsalt liiga palju.

Dr Sichereri sõnul ajame me sageli talumatuse segamini allergiaga. Viimase korral saab sinu immuunsüsteem teatud toiduaine, näiteks austrite või pähklite, tarbimisel šoki. Sinu organismis vabaneb histamiine, mis põhjustavad punetavat ja sügelevat nahka, paistes silmi, uimasust või hingeldamist. Toiduallergiad ei ole naljaasi, nende tõttu vajab igal aastal väga palju inimesi erakorralist meditsiinilist abi.

Toidutalumatus on hoopis teine asi. Sinu kehas võib puududa piisav kogus ensüümi piima korralikuks seedimiseks, mis põhjustab laktoositalumatust. Või oled sa tundlik gluteeni –  valk, mida leidub nisutoodetes ja mujal teraviljades – suhtes. Siis tekivad seedeelundite probleemid: kõhu pundumine, gaasid või kõhulahtisus. Umbes ühel protsendil USA elanikest on raskekujuline gluteenitalumatus, mida tuntakse ka kõhuõõnehaiguse nime all. See on autoimmuunne häire, kus gluteen kahjustab seedetrakti ning häirib toidu imendumist. Kui sul on allergia, võib juba vähene teatud toidu söömine olla eluohtlik. Sellisel juhul peaksid selle toiduaine oma menüüst välja lülitama.

Toidutalumatuse puhul võid aga tarbida piima, gluteeni, suhkrut või mune piiratud kogustes, ilma eriliste probleemideta. Võib ka juhtuda, et saad teatud toiduaine tulevikus oma menüüsse võtta.

Kaalukaotuse ime?

«Üha enam naisi loodab, et neil on toiduallergia või talumatus teatud toiduaine suhtes,» räägib toitumisekspert Lauren Schmitt Californiast. Tema sõnul näevad mõned inimesed selles võimalust kaalu kaotada. Või siis süüdistavad oma võimetuses seda teha toidutalumatust.

Allergiad on ideaalsed ettekäänded. «See on hinnangutevaba ja sotsiaalselt aktsepteeritav viis olla toiduga ebaterves suhtes,» räägib psühhiaater Kim Dennis. Kui loobud sõbrannadega aega veetes krõpsude söömisest, öeldes, et sul on allergia, on kõik korras. Kui aga peaksid lausuma, et alustasid kaalulangetamist, pole küsimustetulval piiri.

Lisaks sellele võivad allergiad (tõelised või teeseldud) tagada jäiga kontrolli, mida toitumishäiretega naised soovivad. Ka esialgsete tervislike kavatsuste puhul tasub mõelda, et kui suudad loobuda koogikestest, veinist ja tomatikastmest, sest oled suhkrutalumatu ning kaotad kaalu, siis kui kaugele oled valmis minema? Milliseid «halbu» toite saaksid veel oma menüüst välja jätta? Sinu kinnisideeks võib saada täiuslikult puhas toit.

See juhtus ka Stinsoniga, kelle söömisharjumused muutusid nii rangeks, et tal jäid «päevad» ära. «Üks minu arstidest uuris, kas mul on toitumishäire. Ütlesin talle «ei» – ma lihtsalt ei tarbi gluteeni. Sellega meie vestlus ka lõppes. Arst uskus mind,» meenutab ta.

Diagnoosid eksivad

Dr Dennise sõnul on väga lihtne minna arsti juurde ja oodata vastust, et sul on allergia: «On inimesi, kes teenivad meditsiiniliselt ebaoluliste allergiatestide tegemise pealt suure hulga raha.» Teine probleem on ise endale diagnoosi panemine ja seejärel teatud toitudest loobumine. Lõppude lõpuks ei sure ju keegi, kes ei söö saia ja küpsiseid. Kuid teatud toidugruppidest täielik keeldumine ilma arsti või toitumiseksperdi soovituseta võib tähendada, et su organism ei saa enam tervisele olulisi ja vajalikke toitaineid. Näiteks võid nisust loobudes jääda ilma vajalikust kiudaine- ja B-vitamiinikogusest. Piimatooteid eirates kaotad vajalikku kaltsiumit, mis tugevdab luid, ning D-vitamiini, mis parandab meeleolu.

Ühe toitumisajakirja uuringu kohaselt pole mingeid kindlaid tõendeid, et piiratud dieedid, nagu gluteenist loobumine, on õige tee kõhnumiseks. Arvatakse, et just need dieedid, mis jätavad sind ilma sinu lemmiktoitudest, võivad põhjustada imelikke isusid ning õgimishooge, mille tagajärjel võtad hoopis kaalus juurde.

Kui arvad, et sul on toidutalumatus, pead konsulteerima eksperdiga, kes paneb õige diagnoosi ja otsustab edasise käitumise. Teisisõnu, ära määra omaalgatuslikult surmaotsust toidule, mis sulle väga meeldib.

Küsi oma perearstilt saatekirja asjatundja juurde, kes tuvastab probleeme põhjustavad toiduained. Dietoloog, kelle erialaks on allergiad ja toidutalumatus, saab sinu jaoks kokku panna tervisliku menüü. Kui kahtlustad, et sul on toitumishäire, konsulteeri samuti spetsialistiga. Ohumärkideks, et midagi võib valesti olla, on kinnisidee süüa piiratult – sul on pikk nimekiri asjadest, mis on keelatud, ja lühike nendest, mis on lubatud, samuti eemaldumine sõpradest ja perekonnast.

Hetkel keskendub Stinson n-ö oma keha kuulamisele. «Mõnikord on mu kehal hea meel saada maiustusi, teinekord aga hoopis juurvilju,» ütleb ta. «Olen kindel, et pole mõtet ennast n-ö piitsutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles