Eesti leiutisega saab diagnoosida haigusi ja tuvastada euromünte

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Mart Min.
Professor Mart Min. Foto: TTÜ

Tallinna Tehnikaülikool teatas, et nende leiutisele, millega saab diagnoosida nii tervisehäireid kui tuvastada euromüntide ehtsust, anti välja USA patent.

Leiutisel on pikk nimi - «Meetod ja seade elektrilise bioimpedantsi mõõtmiseks» ja sellel on juba Eesti patent ning lähiajal on lootust ka Euroopa patendiks.

Värsket patenti on plaanis kasutada sügisel algavas Euroopa Liidu projektis SAFEMETAL. Projekti raames töötatakse välja aparatuur euromüntide ning nende valmistamiseks kasutatavate metallide ehtsuse  kontrollimiseks. Samuti on antud meetodit plaanis kasutada satelliitide toiteseadmete jälgimiseks kosmoses, et ennetada ootamatute elektriavariide teket.

Lisaks sobib see meetod kantavate ja inimkehasse implanteeritavate tillukeste meditsiiniseadmete projekteerimiseks. Näiteks võiks sel meetodil projekteerida südamerütmureid ja –monitore, mida saaks kasutada südamelihase isheemia varaseks avastamiseks, selle raskusastme hindamiseks ja infarkti ennetamiseks, ning seadmeid siirdamisele kuuluvate või juba siirdatud kudede ja organite kohandumis- ja eluvõime jälgimiseks.

Leiutise autorid on tehnikaülikooli teadlased-elektroonikud professor Mart Min, vanemteadurid Raul Land ja Toomas Parve ning arstidiplomiga doktorant Andres Kink.

Täpsemalt on leiutise sisuks mitmesuguste materjalide ja struktuuride (eriti bioloogiliste ja keemiliste) ning süsteemide analüüsimine elektriliste signaalidega võimalikult lihtsal viisil diskreetset ja numbrilist signaalitöötlust kasutades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles